[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
3060ti 應該唔夠推 2K ?
最少要 3070?
我睇個隻3600有rgb
好吸引
暫時玩都順

整好啲線試下開唔開到機
呢個價.我mark得唔高
好過一出來ddr5就3k今嘅奇景先

依家呢個價都係高階ddr4貴少少嘅level來姐
你cpu個兩條exten線好似仲未插返真係火牛個兩條cpu線?

Kun巴仲有冇咩想要
依家整緊
依家目前暫時未有 不過心入面條list應該唔會大改架啦

ssd唔打算上gen 5 用返gen 4

牛, ram, ssd, 老母板, cpu, aio同gpu都有心水選擇

努力儲錢

上網睇就話開dlss,一開就變6x-7xfps,順左勁多
佢係咪犧牲某d畫面去換順暢度?

其實好多時呢啲評測, 好多前設無講你知
或者佢個 environment 跟本同你唔同

去番你個情況,
1080P 上 2K (+77%)
就算你由 2070 換上 3060ti, 算力都係多左 25% 左右

咁你行2K 之餘仲要開埋DLSS,
多左 calculation / loading,
FPS 只係跌 20% 左右算唔錯
...?
DLSS 係 ai 加 fps 既 tech 黎
真係要講就
- ai 加 fps 有時會補左啲奇怪野, 因為係 ai 估出黎
- 畫面輸出會有輕微 delay
正確黎講唔係加 fps, 係行低 res 再用 ai upscale
3090都推唔到2k
NVIDIA 在公布代號 Ada Lovelace 的 GeForce RTX 40 系列後,同步宣布 GeForce RTX 4090 與 GeForce RTX 4080 兩款頂級顯示卡,不過不同於前幾世代新架構顯示卡發表會會公布三個層級的產品, NVIDIA 似乎受到 GeForce RTX 30 系列庫存問題影響,黃仁勳在 Ada Lovelace 介紹章節的最後,宣布將以 GeForce RTX 3060 至 GeForce RTX 3080 作為 GeForce RTX 4080 等級以下層級產品,但該張投影片似乎也暗示 GeForce RTX 30 Ti 系列將走入歷史。

雖然 Ada Lovelace 架構為 GeForce RTX 40 系列帶來翻倍的效能,不過當前的 GeForce RTX 30 系列效能也仍相當出色,同時由於先前過於看好加密幣市場,在加密幣市場崩盤的同時,板卡廠商手中仍有相當嚴重的 RTX 30 系列庫存問題,故 NVIDIA 並未一口氣將 Ada Lovelace 架構延伸到更主流的等級,而是由 GeForce RTX 3080 暫代,同時藉由降低 GeForce RTX 30 系列價格吸引更多主流級消費者購買。

做生意就應該做到我黃咁

我黃世一
老黃: 球證, 旁證, 足協都係我既人 , 你點同我鬥?
成功咗開到機了

謝謝大家

有問題都係搵我啦
最先清哂貨既就係同我之前講既一樣.最先清哂貨既.就係3080 12gb或以上

一定係得返3080 10gb為以下既卡
你唔買 我唔買 今就平多幾舊

rdna 2今日先降完價 如果rdna 3個cp值比rtx 40高好多個陣睇下奸商黃會有咩嘢反應先
其實最主要都係睇蘇媽點冧掂啲 game dev 加埋 RDNA3
而家大家唔屌 RX6 都係因為佢無RT 之嘛
同game廠合作呢方面

老黃真係冇得輸
check bios 開機自檢延遲 / 開機延遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞