[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(342) 40系已發佈 高階砌機就等10月

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
有無邊隻2.5’ HDD 2tb以上推薦下
唔多選擇 得seagate toshiba個d
psu駁harddrive條線有幾個口
係咪可以同一條線插兩隻hdd都冇問題
我睇就應該係可以轉換mon既輸出 source
可以
TOSHIBA
用過 死雞 WD 日立
差唔多時間買 死剩隻日立
所以揀TOSHIBA
Google完聽人講smr既hdd dl bt會好慢
會唔會咁
2.5吋你本身選擇唔多
THX
因為用緊nr200p 想用細d既hdd
而家用左個3.5既hdd擺係火牛果個位好似頂住個240aio咁
咁岩又爆位想換下
我諗650W就算i9都頂到
英國牛我最近都少睇
大牌子價格合理咪ok
想問吓 Asus prime AP201 MATX箱抵唔抵屌
唔差 不過最好 加多少少風扇 原裝一把

可以加兩把silent wings 4
13 14k budget 玩d唔係fps game, Mon係4k 60hz
唔急係咪可以等多排先砌?
其實可以唔使咁高budget都得

新卡會好貴

你4k 60

萬一到都做到

同新野唔同定位
請問有無2k 144hz 27吋mon推薦,筆直大概3000左右
M27q p
MAG274QRF-QD
所以個budget又未到40顯示卡 低返d budget用3080 12gb仲好?
之後cpu 用intel 12代 i5就得
3080 12gb 個價 仲會唔會跌
3080 我估唔會降了
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,330

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [9月優惠]PNY GeForce RTX 3080 XLR8 Gaming REVEL EPIC-X RGB Triple Fan LHR 10GB GDDR6X
價錢:$5,250

1 x [9月限量優惠]ADATA XPG CYBERCORE Series 1000W 80 Plus Platinum Fully-Modular
價錢:$899

1 x [9月優惠]MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$399

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,727
https://www.faroll.com/customize#NDkyMyw0OTYxLDUwNzEsNTI1NSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1ODc0LDU4Nzc

好 唔該悠二
我按住條list 自己再執下先
得4個插, 插曬d舊hdd
想問下如果而家砌新機的話,大家覺得應該
1) 是但執張3070
2) 含淚x 張最平既3080
3) 定博蘇媽有奇蹟?

諗住都係玩下3A, 2k 144
唔肯定有無光追需求 (因為無玩電腦game 好耐)

另外,係咪幾多錢都唔會諗6800xt?
之前見過日馬有張 MSI 做到 5千樓下
都有睇外國review 啲意見,但都幾兩極
一時又話俾3070屌打,
一時又話直迫3080
下一代a卡同n卡就來出 唔係急用巴打依家砌機就係幫手清上一代貨架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞