[奇幻冒險][中世紀][外傳] 布達坎村的地下傳說 第二版

1001 回覆
56 Like 2 Dislike

水龍巴……講講下去左邊,卡仔食左小莫後都好似冇見人,這才是性暗示

與其提起第三季既收膠又被類比成切我最愛的Eason的歌,倒不如靜靜放低正皮睇文而已

感覺同正傳分別如何 唔係開心既故嚟

正傳篇幅長,變相你可以更加有空間去寫你想寫既野同埋發揮你既想像力,節奏雖然慢d但轉折上比較順暢。

外傳相對短,所以有時感覺轉折會太快(近期例如係狐鬼由一個傳說中充滿殺意既角色因為卡既幾句說話變左一個說教式既前輩,感覺好似爭咁d野,要順暢d應該比如話係佢認為卡係梅死個陣在現場既人/佢身上有梅既信物令佢相信佢係值得相信既人etc),同埋外傳感覺上應該更加有重點,如果話重點係布達坎村既地下傳說,我覺得可以著墨更多/更加集中。同埋實在唔知道第一二季既資料可唔可以apply落外傳,雖然你提及外傳同正傳無直接關係,可以直接當新故睇,但外傳後期松美同神神子出鏡密左,實在好難令人唔聯想到去第一二季甚至第三季既setting(例如係聖光設定、白布bug同埋npc(?)之間相對完整既啪啪啪係咪有衝突等等),所以睇既時候有小小進退失據。

總括而言我覺得外傳係一道唔錯既甜品,但食完甜品則令人想念正餐(傳)。

ummm同埋外傳出文速度是咪慢左

咪講過新世界冇聖光保護 盧斯講

白狐鬼其實鋪左幾次,可能未夠仔細,不過之後會講。
留意人物心情變化

我記得啊,但你又話過呢個故唔一定relate到正傳嘛,咁所以我係咁諗既:
外傳既主角係「npc」,
正傳既主角係外傳係「旅人」,
咁到底外傳既世界係咪正傳既「新世界」呢?如果外傳既世界真係正傳既「新世界」,咁「npc」同埋「旅人」既比例我覺得都幾失平衡(唔係好覺得有其他旅人比較高程度地參與呢件事),講緊既係呢個世界既皇族任務,常理黎講應該會有其他「旅人」參與其中架如果真係「新世界」,咁所以我自己無辦法將呢個外傳既世界當成「新世界」,但如果唔係「新世界」咁d npc啪啪啪就變左唔岩setting,除非外傳既世界係好似正傳既世界既歷史故事咁。

角色既心路歷程?是咪指我

貼堂

應該係母服既獨立支線 副本 劇情之類
除左松美同神神子都無其他旅人
唔排除係銀k控制左個入場
減少變數 順利拎神兵

大王子身邊個黑衣人可能就係旅人,好難想像在制度下的人民夠膽睇住皇族啪啪啪

水龍巴……講講下去左邊,卡仔食左小莫後都好似冇見人,這才是性暗示

與其提起第三季既收膠又被類比成切我最愛的Eason的歌,倒不如靜靜放低正皮睇文而已

正傳篇幅長,變相你可以更加有空間去寫你想寫既野同埋發揮你既想像力,節奏雖然慢d但轉折上比較順暢。

外傳相對短,所以有時感覺轉折會太快(近期例如係狐鬼由一個傳說中充滿殺意既角色因為卡既幾句說話變左一個說教式既前輩,感覺好似爭咁d野,要順暢d應該比如話係佢認為卡係梅死個陣在現場既人/佢身上有梅既信物令佢相信佢係值得相信既人etc),同埋外傳感覺上應該更加有重點,如果話重點係布達坎村既地下傳說,我覺得可以著墨更多/更加集中。同埋實在唔知道第一二季既資料可唔可以apply落外傳,雖然你提及外傳同正傳無直接關係,可以直接當新故睇,但外傳後期松美同神神子出鏡密左,實在好難令人唔聯想到去第一二季甚至第三季既setting(例如係聖光設定、白布bug同埋npc(?)之間相對完整既啪啪啪係咪有衝突等等),所以睇既時候有小小進退失據。

總括而言我覺得外傳係一道唔錯既甜品,但食完甜品則令人想念正餐(傳)。

留意人物心情變化

我記得啊,但你又話過呢個故唔一定relate到正傳嘛,咁所以我係咁諗既:
咁到底外傳既世界係咪正傳既「新世界」呢?如果外傳既世界真係正傳既「新世界」,咁「npc」同埋「旅人」既比例我覺得都幾失平衡(唔係好覺得有其他旅人比較高程度地參與呢件事),講緊既係呢個世界既皇族任務,常理黎講應該會有其他「旅人」參與其中架如果真係「新世界」,咁所以我自己無辦法將呢個外傳既世界當成「新世界」,但如果唔係「新世界」咁d npc啪啪啪就變左唔岩setting,除非外傳既世界係好似正傳既世界既歷史故事咁。

貼堂

減少變數 順利拎神兵

大王子身邊個黑衣人可能就係旅人,好難想像在制度下的人民夠膽睇住皇族啪啪啪

會唔會係GM
觀察ai開發過程

利申未追晒兩季

留意人物心情變化

貼堂

減少變數 順利拎神兵

似係新世界多 有卡斯特

留意人物心情變化

貼堂

減少變數 順利拎神兵

似係新世界多 有卡斯特

係 一開始仲有放左一個女仔既卡斯特
個故就完(?),理論上呢個女仔同埋卡斯特都應該會出場,唔通黑衣人就係卡斯特
但如果係新世界,咁樣npc同埋「旅人」既比例又好似唔合理咁,唔知到底會點解話呢?會唔會係其他國家server變強既其中一個原因就係呢一類有限進場條件既副本?但如果係點解卡斯特會係到?容許兩個server一齊入定係卡斯特去左尼服玩

留意人物心情變化

貼堂

減少變數 順利拎神兵

似係新世界多 有卡斯特

個故就完(?),理論上呢個女仔同埋卡斯特都應該會出場,唔通黑衣人就係卡斯特
但如果係新世界,咁樣npc同埋「旅人」既比例又好似唔合理咁,唔知到底會點解話呢?會唔會係其他國家server變強既其中一個原因就係呢一類有限進場條件既副本?但如果係點解卡斯特會係到?容許兩個server一齊入定係卡斯特去左尼服玩

抵讚
下一篇會滿足到你

但聽日見大客,老闆命令我今日要早瞓,個樣好殘

貼堂

減少變數 順利拎神兵

似係新世界多 有卡斯特

抵讚
下一篇會滿足到你

你有邊次聽老闆講野

點解高質左
係咪唔同人畫

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

貼堂

減少變數 順利拎神兵

似係新世界多 有卡斯特

抵讚
下一篇會滿足到你

你有邊次聽老闆講野

抵_

咁今晚出唔出到野架

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

其實呢d野係用咩畫
我完全無畫過畫 完全無concept
係咪用毛筆畫

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

其實呢d野係用咩畫
係咪用毛筆畫

係墨筆

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

其實呢d野係用咩畫
係咪用毛筆畫

係墨筆

即係marker?

點解高質左
係咪唔同人畫

點呀

其實呢d野係用咩畫
係咪用毛筆畫

係墨筆

即係marker?

個頭軟啲,好似科學毛筆咁
小休一晚 輕接瞓到聽日

話左你架啦
有邊次聽老闆話

話左你架啦
有邊次聽老闆話

留名待J
卡利爾回到地面,看到往日如昔的小村突然感到十分陌生。

薩多族…不曾存在。

「怎可能!」卡利爾在森林邊緣卻步了。

平地一聲雷,他無法對裘克的情報聽而不聞,卻不知道如何處理。

要是公開秘密的話,恐怕帝國會馬上派人屠殺布達坎村吧?就像百多萬卡伯萊
斯人般一夜消失。

「少年,你有質疑過‘現實’嗎?」神神子敲敲他的肩膀,問。

「甚麼意思?」卡利爾後退三步,對外人築起心防。

「假如你的‘世界’只是虛構,那麼你‘存在’嗎?」神神子瞇起眼睛問。

「你指薩多族———我,只是一個合成生命,可以隨意複製與毀滅嗎?」卡利
爾遙望村子說。

「這是不錯哲學的切入點。」神神子點頭道。

卡利爾認真地沉思起來,感到身輕如燕,思緒飄到高空俯瞰大地,心境一片空明———

「我的世界只是虛假,但我不知道甚麼才是真相啊。萬一裘克說謊呢?我根本
無法驗證………」他愁眉深鎖,自言自語。

「要是…有兩個伊莫珍出現,或是有另一個卡利爾出現,跟你女友相愛。你會
質疑自己的‘愛’嗎?」神神子再問。

「另一個我…霸佔了小莫?!」卡利爾臉色一變———

「不行!絕對不能容忍!」他憤然大叫。

神神子脆指一撻,神氣地指篤着他的胸膛。

「我‧思‧故‧我‧在。

剛剛才一秒,你‘存在’了,你變成‘真相’的一部份了。」她甜笑說。

「我思故我在…………」卡利爾沉默不語,凝視手中5枝紅藥。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

臨時地下監牢———

「抱歉,查曼德殿下。我們不能放走貝倫。」白騎士擋着入口。

「我知道~但我要放走他。」查曼德悠閒地笑說。

「他是‘死囚’,只有奧伯倫殿下能夠———」白騎士說,立即即王子打斷。

「我就是王法—我叫你讓,罪名算在我頭上。」查曼德收起笑容,交疊雙手
道。

白騎士無可奈何讓開,查曼德輕輕搭着他肩膀。

「何謂‘罪’…就是‘罪人’意識到自己‘犯罪’,感到‘罪疚’,並尋求寬恕——此
時,‘罪’才存在。

所以第三者無法判決他人有罪,因為一切‘法律’只是政治內容而已。」查曼德向
他微笑,然後進入地牢。

白騎士面面相覷,無法回應。

大王子站在貝倫面前,伸手一劃,把鋼鎖熔掉。

「查曼德殿下………」貝倫難以置信地看着大王子。

「我遵守承諾而已~你的命被你女人救了。好好珍惜她吧…她各方面也‘很不
錯’!哈哈哈哈。」查曼德像路過一樣,隨意救出貝倫,然後從大門離開。

「蜜塔琳………」貝倫聽到弦外之音,心沉大海。

。。。。。。。。。。。。。。

「哇~」查曼德剛回到地面,奧伯倫已經帶着古瑪及30個白騎士圍他。

「皇兄…你故意釋放‘死囚’,觸犯帝國律法。罪加一等你知道嗎?」奧伯倫苦笑
道。

查曼德突然嘟起小嘴,可愛地親吻空氣,向古瑪隔空調情。

她立即臉頰緋紅,雙眼直視泥地。

「皇兄!請遵守法律!」奧伯倫被哥哥無視,勃然大怒。

「哇~~~弟弟。你很吵耳,你是處男對吧?」查曼德鄙視着弟弟。

白騎士30對眼睛同時瞪着奧伯倫,銀聖盔的眼孔滲出滑稽的氣息。

「我…我正處理軍務!跟你不———」奧伯倫氣得嘴唇發紫,不知道如何回
應,立即用眼神向古瑪求救。

「喂喂喂~那個女人也是我的,你別打她主意。」查曼德裝兇作勢,譏笑道。

「甚麼意思?!古瑪老師!」奧伯倫大怒,以為她出賣自己。

古瑪立即縮躲到白騎士身後,以紫袍擋着秀臉。

「唉~弟弟。你總是用王族身份威逼他人,去除那個身份後你只是一個失‧敗‧者
而已。我卻不一樣,天下美女都為我瘋狂,自願撲到我的床上!恐怕你連女性
的裸體也沒看過吧!哈哈哈哈哈哈!」查曼德呵呵大笑,現埸氣氛灰諧得令白
騎士無法舉起武器,呆碘呆腦凝視奧伯倫。

「你正‘劫獄’,犯了‘死罪’,知道嗎?」奧伯倫怒極反靜,決定不被查最德牽着
鼻子走,嚴肅說。

「你覺得我無視你的命令,令你失威於人前而已。對吧?對不起~親愛的弟
弟。假如你不敢殺我的話,我便離開了~」查曼德揮手離去。

奧伯倫氣得牙關打震,回頭瞪着古瑪。

「走!」他憤然離去。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。
「我要見小莫…」卡利爾獨自來到艾蕾卡而前,冷冷道。

「她心情不好,不想見任何人………」艾蕾卡皺眉說。

「不信你,讓開可以嗎?殿下。」卡利爾沒有瞧艾蕾卡一眼。

「你怎麼了?」艾蕾卡突然被討厭,心感不悅。

「我怎麼了?女朋友被你的人—————我要見小莫。」卡利爾對着艾蕾卡破
口大罵,四周的金騎士立即衝過來,保護艾蕾卡。

「對不起………」艾蕾卡揪緊胸衣,讓到一旁。

卡利爾想不皇女竟然向平民讓道,心暗暗吃驚。

「艾蕾卡殿下…你知道…薩多族的‘詛咒’由來嗎?」卡利爾嚥下口水試探。

「要是知道我在第一天已經醫好小莫了………」艾蕾卡幽幽道,他冷眼審視皇
女。

「王族…不知道嗎?」他心想。

「我有十分重要的事要見小莫,讓她準備一下,我晚點再來可以嗎?」卡利爾
決定先暪着‘紅藥’的事。

「好。」艾蕾卡爽快答應。

卡利爾垂頭聳耳,沒精打彩回到家中—————並沒有發現自己被黑袍人跟蹤
了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞