UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
屌老味,搵樓租搵到好L絕望
永遠都係睇中之後發現無咗
屌 成日比啲地產agent耍
話唔撚比我安排朋友睇樓
真心好嬲

其實in general 見d youtuber rightmove 都吹緊樓價就黎 crash
係crash 唔係慢跌

大家點睇呢
因咩而crash有冇講?
主要講

電費呀
其他生活開支呀
同埋低息環境
recession
依d 問題令到人 affordability 大大降低
低息唔係有利供樓咩 咁唔係應該易賣貴d
咁都係慢慢跌姐 點crash法
呢d 真係唔識
講錯左
低息環境就完
但係通漲接近10%
唔加租都偷笑

而且如果你打算買
咁多香港人黎買 我唔覺得可以跌幾多
不論係我自己出去睇樓(想租)
或者朋友最近係咁睇樓(想買)
基本上 每個盤都好多人睇好多人爭

短期內真係唔覺可以大跌
有無人講下出咗mos之後大約幾時可以成交?

我出咗兩個禮拜,交咗基本嗰三份嘢就無晒聲氣
最近租樓真係好搶手,最近就搬,屋主放左兩日,已經一日有1x組人上去睇,仲出埋offer
邊區呀
london 定?
我係剛剛搬走from apartment. 我本來租緊個度, 一年前係£1700. 而家係£2400. 個業主都話唔知升左咁多, 佢開心到爆因為我搬走.

黎左5pair 人睇我租個個apartment, 同日租出. 我係london.

我想話租盤係搶到爆
好多大城市租盤係好熱烈
慢少少都已經租唔到
咁但買盤呢?
校區係幾日內唔見, 其他唔係校區嘅會好d, 不過整體係好治安嘅地方都去得快. 擺係度多過一個月嘅屋一定有問題
我都想知 exchange contract date係咪買賣雙方律師會自動傾?

而家搵左律師 下一步係咪做埋survey 好迷惘
London 不過我個屋主加得唔算多,所以好多人睇
個人愚見

租務市場持續活躍,但租金短期內未必有太大上升空間,尤其係啲正常地區既入門盤。始終呢兩年升得太誇張,而呢類盤唔係 target 高收入嗰批,喺經濟差、人工升幅追唔上通脹、能源費用上升既情況下,再大幅加租係加重緊普通市民生活負擔。

唔好忘記英國招租要referencing 睇租客負擔能力的,如果因為加租逼走現有租客,然後又搵唔返好租客的話,最終蝕底都係雙方。

所以我睇法係租金會平穩或輕微向上。至於租金下跌,我認為機會不大,一來唔少業主要靠按揭供樓,二來係好明顯地缺租盤

至於樓價,無論係問 estate agent,又或者係市場上活躍既投資者,都肯定知道入門盤依然極多人睇樓。平均一個公開市場上既盤有5個offers絕對唔出奇,主要都係入門盤yield高啲,租金仍然勉強cover到按揭等支出,亦唔會怕租唔出。

中價或以上既樓,呢期係好明顯啲買家冇咁aggressive,主要都係呢個水位啲樓多數有 chain,而加息亦都為按揭增加咗變數同考慮因素,變相令人更加理性地出價,亦令成件事變得更慢更難。但某程度上,近期內買樓價高既靚貨長揸,可能係一個好選擇。

至於中期至長期,你又覺得喺呢個經濟差既情況下,加息環境可以維持到幾耐?一年兩年?還是十年八年?

政府唔係淨係考慮控制樓市的,仲要考慮埋利率對經濟、就業、零售、商家既影響。至少我暫時睇唔到好大誘因會令樓市大跌
中價係指咩range?
睇地區喎

House 既話,喺倫敦周邊,你當 500k 以上;North West、West Midlands、Yorkshire呢啲,250k以上囉
cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞