UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
邊個industry 嘅it support? 做開咩support? 我都係呢行
想問下如果1.6k pounds budget pcm
想租一房 or studio
要近canary wharf (30-45 mins ok)
有冇邊區推介
安全,交通 》其他
換下parts 聽電話 覆email 個類
英國個邊難唔難做
依家我呢幾份工都好hea
正確黎講係叫techn同operator
依家就係data centre做緊
經濟/樓價/利息 etc (versus 租金)
95% LTV 嗰D人好容易變負資產
唔難做, 同香港比較的話, 其實idle 時間都幾多
差無幾, 租嘅話無乜所謂, 係買先要諗校區
直接搵canary wharf 1 房
之前揾左好多list 1.5-1.6但一出offer 個個agent 都話要上到起碼1.8-1.9 k 先得所以最後都俾landlord turndown 左
咁都幾好 師兄搵左幾耐?介唔介意講下面試流程
我其實係hk 轉過黎呢邊, 同公司transfer, 人工不變, 不過因為呢邊稅高左好多, 變相係減左人工1/4 有多
搵下 E14 9RL 0.5 mile 內嘅屋, 同west silvertown station 附近, 仲有E14 1DY 嘅0.5 mile 內
E16 1DY 先啱
如果canary whalf 附近
想要2房or above 嘅apartment

budget 係40-55萬GBP左右

有無好d 治安嘅區好推介
睇黎巴打都好勁
我仲睇緊如果有工點搞簽約個d野
係咪同香港一樣
1. 租房既 budget : 1300pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Bristol
3. 你需要幾間房 : 1 or 2
4. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
5. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
6. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔洗
7. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安,交通,價錢,校區
想請大家畀啲意見

1. 租房或買屋既 budget : 月租~1500

2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : St.Albans/ Surrey(egGuildford)

2. 你需要幾間房 : 2

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 40mins

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 要 小學

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :

校區>治安>價錢=交通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞