UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
一家安定最緊要

其實最驚係好似上年買左香港樓咁,今年就堅跌

買排屋舊錢夠買半獨立,買獨立舊錢就夠買獨立
Southhall好似都唔錯咁,鐵路沿線,見附近好方便有幾間大超市同商場,仲有一大堆野食,樓唔太貴,近Ealing,唯一係比較近機場。
Southhall 打落到HAYES 印巴區, 唔介意係好選擇
介意既話我覺得落到WEST DRAYTON 仲好
當然有多少少BUDGET 一定係 hanwell
清真寺,回教區
有冇師兄師姐住Kensington ? 想了解下
我睇中左一間house,但係一去到property agent果邊佢已經要我搞AML check先可以繼續搞,都有少少失左預算。Property agent果邊冇咁嚴謹,佢地淨係要副本就得,我就指示左香港賣樓果邊間律師行盡快俾soft copy我,不過搞左超過一個禮拜都仲未搞掂

我想問post頭第10項第9點AML check果度,係咪去到律師行既level搞果陣就一定要正本仲要confidential咁先得,我有副本soft copy都唔ok?我驚到時又要搞多次又要搞好耐
睇你個個/賣家個個solictor 跟得有幾緊.

我個個係跟得勁緊. 我soft copy 俾佢唔得. 香港律師soft copy 俾佢又唔得. 要hard copy 由我律師寄, 封晒加埋印先收貨. 我呢個前前後後攪左2 week 有多.
用solicitors 係緊張d,用conveyancer 就簡單d就咁比d soft copy 過關

之前講過話睇岩watford, 但太貴, 聽左咁多位巴打既意見...
宜家開始留意番遠london少少 (1.5hr train)既surrey 同hampshire...
雖然真係唔係話好平 (租有機會1200鎊內兩房), 但校區又真係唔錯
暫時睇緊Farnham 同fleet, 兩個區學校都唔錯... 大家有無去過?
睇片/ comunity review好似幾正面...
望落無問題, 要落區睇
surrey 好多香港人住
GBP180K 英格蘭買新house兩房係咪應該好難
唔介意遍遠 因為唔洗考慮返工問題
但想治安同校區唔太差
Farnham冇睇過樓
揸車經過過 覺得好似幾middle class
https://www.helptobuyagent1.org.uk/find-a-home/?Buying=False&Renting=False&RegionId=1474&Scheme=1552&PurchasePriceTo=200000

https://www.barratthomes.co.uk/new-homes/dev-001161-hillside-mews/

你揀得價錢, 就唔會有得揀區. 不過, 大部份呢d 新屋都係係荒山野領, 所以應該唔會有治安問題. 咁當然唔會有咩校區, 因為學校都可能係新起.
Central London 入面 zone 1嘅 Kensington,近Hyde Park 或者 Holland Park 應該屬全倫敦最貴地段之一。呢啲地段 no comment,我都係出返去先。
但係北面近 Portobello Road Market,Notting Hill 似乎係比較貼地可負擔嘅地區,接近 Grenfell Tower 開始係啲 Rough 嘅位置,未必算係大家認知嘅 Kensington 喇。

For reference
有無巴打可以分享下 租屋做reference check 通常要搞幾耐
等左已經差唔多兩星期 都仲未有任何update
我個陣做左2 week 到. 我email 追既.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞