UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
想問下有冇人買過Bellway嘅new build?
其實佢係包唔包家電?
定要再加錢?
lm
有寵物都幾難搵盤
正常包white goods i.e oven, 雪櫃 煮食爐 抽油煙機
巴打意思係
人在香港租到樓?
有冇agent幫文件、交收?
可唔可以講多少少
原來可以咁
咁我可以慳返唔搵sourcing agent
不過唔係個個地產都肯唔怕麻煩?
路過9up下個難度我相信都係在於速度
要夠快揾個agent 佢肯覆你又要夠快回佢
rightmove 有d直頭label online viewing
然後其他就係你夠唔夠信心隔山租
完全正解

1. 你要係補住一有新盤, 1小時內contact agent, 打電話去, email 好多時個盤hot 嘅話, 佢都唔得閒睇email

2. 你係咪夠擔即租

3. agent 是否願意entertain 唔係uk 嘅客。 你做agent 都會咁做啦, 個客係uk 內, 煩少好多手續, 個盤hot 嘅話, 有10鳩幾個local 客黎搶嘅話, 佢都揀d 易d 嘅黎做, 基本人性
Lm
基於budget 限制, 我會咁揀.

Romford. 呢區唔算係好好治安睇stat. 不過我親身去過, 大街上係望落整潔乾淨. 附近超市shopping mall 都好行亦種類多. 你可以住係地鐵站附近既apartment, 相對安全

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1575892&minBedrooms=2&maxPrice=1400&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

第2個選項係Sutton. 遠d 既, 不過好區黎既, 勁多香港人住

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1294226&minBedrooms=2&maxPrice=1400&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

第3個就再遠d, 就係Watford. 佢距離上遠過sutton, 不過坐地鐵快過sutton 出london. 出london bank station 約45 mins commute time. 都係多香港人選既地方. 因為再遠d, 所以價錢最平, 亦最多選擇

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=STATION%5E9686&minBedrooms=2&maxPrice=1400&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=
多謝巴打 我睇下幾呢區先
唔知買new build係咪都可以隔海直接同發展商deal就搞掂
如果我有個朋友買左間new build既樓,12月起好住得,咁佢遲d先過去stay既,佢話可以比我暫住1年先,
真係全新樓黎,因為我有小朋友讀小學,可唔可以用佢地址黎搵學校?
有無人知程序應該要點做?
去council登記左我名先?
但無租約喎
之後用我名申請晒水,電,gas?boardband?
我朋友到步先轉返晒比佢?
我諗你搵build to rent 會易dd. 不過都係難. build to rent 通常有寵物既會易d 咁多

google "build to rent properties london"
如果住build to rent, 其實係咪住london 會方便? 唔開車,本身諗住reading. 但睇落租金好似都差唔多17-1800 一個月。其他洗費可能住邊都差唔多
有香港地產會代理
見過利嘉閣 JLL有廣告
不過好多時唔係好區 同埋食水應該深
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞