UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
12月頭. 你太早無人會理你.
一張圖講完, 唔係白人地區

就咁睇stat 無問題, 我估你要落區望清楚. 我見好偏下地點.

不過WN8 0DE 無乜學校, 離地鐵站亦相對我wigan 個條link 遠. 附近唔見有咩配套. 同樣價錢既, 我會買升值潛力大d 既地方 , 即係WN3 6HF 個邊.
周圍都講到出年跌硬,仲買?
如果你唔洗諗要番工既問題的話, PR5 4NJ 望落無問題. 睇stat 都似無問題. 唯一又係無學校. 通常無校區既, 樓價升浪都相對低水
每間agent 都可能有2-3個跟一個區. 佢地點分工就唔知啦.
試左減seller價,佢唔肯,睇黎要pull out
睇你買邊區. London 區內, 其實我住個度, 由早一年其地方升好多, 到話而家其他地方跌, 其實我個邊都無乜點郁過. 主要係london 樓貴, 其實郁既幅度好窄.
準備pull out,seller唔肯減價
原本佢肯減5%,我都照去馬,點知一蚊都唔減

出年利息加到7%,得番cash buyer 可買

而家銀行saving 1年期都有4.x%, 食住息等佢跌
價就橫行或者少量跌幅

cash buyer情願避一避

香港隻樓市不死鳥始終都要跌
唔怪得全部都無學校...原來係新區.

新盤無問題, 係要睇佢係咪*已經進行緊* 起配套, 學校, 接駁交通個d 野. 因為佢吹話有, 其實乜都無攪, 就咁起個盤out of nowhere 既話, 未來好難換樓.
情理上咁做係好

不過啲野又要由頭再黎過
係,我等左6個月,第時又要做過d野,其實我係買第2間,唔買都有樓住

始終息魔ge 威力唔敢睇少,由其零八年後長期低息,
咁買第二間投資角度更加應該pull

我係買第一間,但因為校網個啲都係重要,同埋始終仲租緊所以心大心細
一家安穩係好重要,咁幾時exchange contract?
其實只要我通知律師做野就會開始,只係我係到心大心細諗緊
ar....我又係咁,11月頭可complete
呢排係咁睇樓市news,全部講出年跌15-20%

自己幾有信心都會動搖
就係衡量緊繼續租落去/再搵樓/校網附近有盤既成本,睇下值唔值得
我剛剛用Mortgage 成交咗exchange 咗 contract, 好老實自住樓唔理得咁多, 我都想啲細路盡快安定落黎唔使再轉學校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞