UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
你唔大攪EPC rating 保暖既話, 地氈一定最保暖. 不過地氈好明顯要打理. 針無兩頭利.
暫時Alperton/ Wembley算係近Ealing 的低水位,Ealing 太貴,唔太值。
師兄日日宣傳alperton呢個爛溶溶嘅地方有乜解究呢?
我無乜點講Alperton 既主因係佢既種族比例唔係好正常. 唔係一個白人區黎.

哦!因為我無細路所以完全唔睇學校
咁我應該主力睇south woodford啦,近超市最要啲
撘巴士經過,算係正常啲嘅white chapel
其實環境唔錯,有service apartment,要Ealing 附近低水位實有些取捨。
呢個好
問返,Newham 個area 係咪in general都唔推薦?
其實個help to buy scheme 到左10月尾之後會唔會有機會延長
https://www.standard.co.uk/news/crime/revealed-the-boroughs-with-the-highest-and-lowest-murder-rates-in-london-a3869671.html

整個london 內既罪案率同成國比係偏高. 越近city 越高crime rate in general. 不過罪案都有分種類同輕重. 嚴重傷人案就newham 係london 係數一數二. 而sutton, kingston up thames 呢d 地方就最安全. 亦所以第1批黎london 住既香港人, 9成都係呢2個地方.
好似無點見人討論help to buy
Stratford 再東邊個堆點睇?咁耐都無咩香港人講過,淨係話Stratford 安全,再入就不了
唔用help to buy仲有咩scheme
早2個post 有講過. 當時係咁講

我求其係newham 執一個新盤既位置check. 幾鬼靚. 3房都係600k 頭就攪得掂, new build 仲要london 內. 個價錢係好唔現實.

https://www.barratthomes.co.uk/new-homes/dev002240-upton-gardens/

呢個新盤, Crime rate 349 宗係個區. 正常位置係100宗樓下. 你見唔係一個點多罪案, 係全個畫面你見既都係咁多

同場比較Kingston upon thames, 個crime 分布係咁.

跟住睇有咩人住係個新盤個邊. 白人只佔14%.

再睇埋學歷咩人住個頭. 佔大半人中學無畢業既.

你搵streetcheck 睇下stratford 東邊一路過左barking , 其實都係咁上下治安. 係可以話整個newham 都係差唔多咁樣. 而且住既人, 都唔係本地白人.
無大問題, 好多香港人住MK. 係如果你要出EC2A 2FA 番工既話, 就好似你咁講, 車費囉. 平均一程車費約 £10磅. travel 時間就而加好難量度, 因為london 成日地鐵同火車罷工. travel time 好多時係google map 話你聽既double 時間.
我地每個星期都會有d 咁既advice, 話你聽搭地鐵或火車個schedule 係點

係righttomove 睇中左
地產公司fw 佢哋broker 做approval in principle (mortgage)
係唔係一定要出咗份approval in principle 先可以買樓?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞