UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
finger crossed,我估烏克蘭明年糧食供應放緩 + 而家個 lame duck 政府可能會救市,租金又不停升

而且我要細價樓,始終會有 hard demand
所以我應該見到好價 + very low LTV ratio 就會敢落手
旅行真好
呢單野早幾日都好多news 有cover telegraph同bbc 都有
我都係照佢報道講姐
我自己都好好奇係邊個lender
唔係真就最好, 因為真係太癲
早輪批左按揭3%樓下,有巴打話有case銀行取消,我就未收到通知,如果cut左應該就唔成交算數,幾球full pay清袋咁滯,真係做租租算,而家心雄想壓對家價添
買緊有htb
而家果2成免息好緊要,所以都係去馬
扯開話題,之前政府 sunset 左個 new build HTB loan 係咪應該要重開返
反正最後 end up 蝕嗰條數 5 年後先會出現又可以變相增加供應
her initial mortgage offer of 4.5% interest could get as high as 10.5%

Could get as high 係個financial advisor 依照法例規定一定要提醒你利息上升之後可能每個月要供幾多錢,仲有一定有一句你工唔起樓層樓可能會被收返。
個htb都黐撚線
你而家呢個息口無返兩成首期或者做天龍人都唔使旨意過到壓力測試。
幫天龍人買樓
其實可以考慮揾天龍人買 new build 等其他人唔使交咁貴租
當然政府要頂得住先得
5年後如果都係十幾%息就仆街
Loan 嗰 part (按而家個 plan) 5 年後 1.75%, 之後每年加 inflation adjustment 同 loading,好過一般按揭

當然如果 keep 足咁多年高息就唔止 htb,係所有人都仆街
打完仗再算
俄烏一日未完 通漲加息都係gogogo
英國樓價最近都跌左5%左右
你個assumption 係租金唔升價格下跌

如果兩年後後剩係跌5% 咁又會點?

如果你cashbuy都啲好啲,但係如果要按揭又要考慮埋兩年後個利率變成點

總結而言,個market 係efficient 嘅,現有樓價已經price in 左大部分估計到嘅情況。因此我覺得計啱條樓有能力就唔好諗兩年後會掂,你永遠估唔到兩年後會變成點,特別係樓市依啲非流動資產。
香港又唔見人講氡氣問題
定普遍都高🙈
睇本身層樓地點啦,香港 in general 高過好多地方
所以你要睇清楚 report 寫D乜,話唔定大家都喺花崗岩上面
想請教下 我cash buy 250k
9月頭accept offer, surveyor 睇完 我地又second view 左 同佢講ok 冇問題
見到而家個時勢想試下壓價 可以點講呢?
土壤有氡氣都係室外嘅事,住石屎樓入面先至係直接吸入揾主要係磚同木做結構嘅舊樓更加唔駛擔心
Bad economy high interest rate
Cheaper ok?
同巴打case差不多,諗住開低20k,,唔得就turn down算
諗住壓幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞