UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
有咩錯既話請指出, 你有example 提出既話, 我會去改

我都係搵呢啲
但就係唔夠人爭
車房想改建,個位係室內同廚房相通,有無巴打整過,有咩要注意?
其實呢期聽,買樓唔好買喺 affordable housing 隔黎,其實係咪啱?
有無人呢排pull out左交易?好似愈睇愈會下行
同上面意見一至. 搵builder 傾. 因為實要入紙planning permission (約£275 入紙), 跟住再搵building control (約£1k) 黎做final checking. 無planning permission 差唔多係無builder 會肯做. 就算有builder 偷雞做, 你張契無左你新整個一忽, 你賣個陣都要拆左佢還原.

planning permission 現時平均等候時間係8-10 weeks. 你唔識入紙同畫圖俾council 你點改動的話, 要搵architect 畫 (約£1k). 改建部份如果唔洗要加beam 或其他支撐support 柱的話, 可以唔洗搵structural engineer. 否側structural engineer 個度又£1k 靜係幫你畫同計力學d 數.

planning permission 是否批, 睇你好唔好彩, 睇下你附近有無人做過一樣既野, 睇下你住個度係咪conservation area 直頭唔俾改動, 睇下你入紙既圖同解釋個council 鍾唔鍾意. 乜撚都可以發生. 唔一定會批.
都係睇餸食飯. 最好當然係全部都係無council housing 係左近. budget 唔許可都唔係話唔得. 因為住得係個度既都係好似香港公屋戶咁. 低下層既人佔多. 不過低下層唔一定代表治安差. 都係去streetcheck.co.uk 查治安, 人種分布, social class 分布, 學歷分布等info.
一分錢一分貨
附近幾條街有乜屋 都已經計埋入樓價入面
總結 睇你有幾錢 要買鄰居定買靚屋
[member]mortgage 3.99%2 year fixed拖咗好耐都未批, santander
唔approve唔減價就會pull out
Approve到就算數

[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞