UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
我有fd 係glassgow 買過樓, 運作一樣. 都係同agent 講出offer, 跟住搵conveyancer 攪合約
樓主 請問準備簽一年 flat 既租約 agreement 有無咩注意
deposit 睇下係咪 under Tenancy Deposit Scheme (TDS). 呢個係government-authorised scheme 會對你既deposit 有多d 保障. 另外睇下租約期內, 有乜野你係需要maintain 既. 約夠期個陣, 點樣續, 價錢點傾, 都要望下.
深水埗都可以有new build架
罪惡之城喎
下星期BoE估加息0.5里,英國樓係咪都會開始跌
估唔到香港樓未加息已經跌緊,但係英國樓好似無反應咁
主要原因係你人唔係UK, 好多agent 懶得攪. 取易不取難. 反正呢度大把人睇樓已經.

問題係你搵個個sourcing agent, 係咪可靠, 就真係唔知. 網上而家有大量呢d sourcing agent, 邊d 得, 邊d 唔得, 我真係唔識.
搞咗成4個月,終於有Completion date
下星期去銀行過數有冇乜嘢要留意
應該無問題
呢D location伏味大唔大? 同一價錢係watford 買唔買到house
巴打就好,我都係攪左4個零月,跟手就無哂聲氣,問律師就話對家未提供相關加建資料,家陣追又唔覆,無了期等
GBP 大跌 absorb 左一部分
冇買樓又換左錢咪double loss
英國工作態度就係咁
屈仔個場真係勁近民居
花墟場咁
搵次完場開閘放人走嗰陣偷行入去到看台
我見屈仔球場附近無bar 同pub, 會唔會好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞