UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
不論是否load bearing wall, 只要你一郁塊牆, 係應該就算無full planning permission, 都應該要有 lawful development certificate. 就算無 lawful development certificate, 都一定要notify building control 攞番approval

https://www.planningportal.co.uk/permission/common-projects/internal-walls/what-building-regulations-apply-to-internal-walls
想問下係個客廳間一塊新牆做房,要唔要通知council? 要申請cert嗎?謝謝
我諗點都要notify building control 同要佢sign off

https://www.localsurveyorsdirect.co.uk/creating-open-plan-layouts-older-properties
去英國旅行順便睇樓有冇得諗
出發前先上網約agent
Souring agent錢都慳返
cash buy 定要借?
冇錢都鳩吹住Cash buy先
層樓冇人爭冇問題。問題係你睇一兩間就搵到啱?
冇得9吹㗎, 而家呢邊啲estate agent好撚精, 佢要你畀銀行statement 佢睇咗先
要show statement先有得睇樓咁寸?
上年已經係咁
Kent有無好地方介紹?
睇new build唔洗喇掛
唔預一擊即中啦
感受下每個城市既風土人情先
呢個就真係唔使啦
我諗你直接俾番你survey report 間agent 睇, 話係有structural issue. 因為確實唔關你事.

另外, 我地呢d 凡人係唔會知間屋有無structrual issue, 實要做survey 先知. 不過, 如果間屋個ad post 左好一段日子出黎係rightmove, 而價錢係正常又仲未賣出既話, 咁你要小心呢d 啦.
Bexley, 或者Dartford 右邊既Greenhithe for Bluewater 一帶, 或者Dartford 左邊Crayford 一帶. 唔好係正dartford 就得.
有無人知如果間屋個煮食爐本身係電熱板個隻
如果換做明火爐係咪要整好多野好貴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞