UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
治安差唔多

B15/16 都有新apartment 架喎, 好似呢d

https://www.rightmove.co.uk/properties/115438868#/?channel=RES_BUY
之前搵過成功租屋,因為有隻貓一齊去,係慳左好多時間

利申唔是打手
應該無,佢早前新推出Help to Build
睇完官網好似同help to buy 分別唔大?
只不過由買樓轉做起樓
係咪有個網有得睇哂英國所有發展商既new built list?
其實喺英國租非sharehouse非apartment係咪有啲咩技巧?

同業主講咗租12個月+upfront12個月
但最後都係無人肯出租
無咩技巧. 係睇你租邊區. london 相對易租過曼城, 因為london 都多外國人住, 變左業主都慣左租俾外國人, 第2就係租盤無好似曼城咁搶得咁嚴重
係咪無工大部分都唔會租睇啱晒,最後無工唔租
好似困喺雞先定蛋先嘅問題咁
Economy 7
四折左右
比一年大部分都會租
租到,但要求要預繳一年
睇啱嗰間係經agent,好決絕唔租
如果最搶手嘅話另計,比係我都慢慢揀客。
唔租揮手區

本身我都無咁急要買樓的
一到埗就即刻搵屋租
肯一次性交一年都無用
搵咗成個月,交咗幾十間申請
次次都reject
有次見到間比較偏遠嘅郊區屋
成間屋爛渣渣咁、生曬銹
見屋況咁,以為嗰次應該易啲租到
索性好似買樓咁開高啲個月租+12個月upfront

點撚知個業主都係不為五斗米折腰

經過3個幾月無間斷開offer申請租屋都衰咗嘅呢幾十間屋
我已經無法再相信「一次性交一年就租到」呢個傳說
嘩!
唔該哂
美股準備大跌(好似係)
英鎊穿9算
英國通漲+大罷工
準備好低吸未
業主叫價係咪真係軟咗唔少? 都係聽返嚟
樓主麻煩你
1. 租房或買屋既 budget : 600k-700k
2. prefer 地點 最好west London
2. 你需要幾間房 : 3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): house (freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 45mins-1hr (返Monument)
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 要,小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢校區>交通
歷時兩個月,人仲喺香港
終於成功係心儀學校附近租到間是是正正嘅houses

真係歷盡千辛萬苦

依家英國租屋真係癲到好似要搶咁
你有冇試吓搵flat?
Flat照道理係易過houses
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞