UK 租樓買樓攻略 (3)

1001 回覆
42 Like 2 Dislike
grammer school 就普翩事但一間都得既.

private school 就要揀啦, 有d 好過grammer school, 有d 係野雞. 其實2者差唔遠你問我既話, 2個既學習環境都唔會差, 最終都係睇個細路做化
親身去過,成條街基本上係印度舖頭
我用 Halifax... 兩日就批咗
大家傾向用有product fee定冇product fee?
感謝分析
冇細路 都唔太想去太多香港人揀既地方落腳
LM
唔經agent 既話
有冇可能自己直接搵英國銀行
用香港糧單申請到AIP?
小弟非專業人士
老婆先係
但我地無必要一定住London
出mortgage offer 先fix
1. 租房或買屋既 budget : 800內
2. prefer 地點 :portsmouth
2. 你需要幾間房 : 1間
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? :1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>交通>價錢

其實係又想住南邊,又想近london
我同另一半都唔係專業人士 又未必真係會係倫敦返到工嘅
第4條link 係呢個

https://www.plumplot.co.uk/crime-stats.html (係比較仔細咁睇邊個postcode 既治安, 課金版係非常地detail 既stat)
唔熟portsmouth...唔識答你

俾呢個治安圖你, 你睇下用唔用得著

想問如果已經有 completion date 同埋簽咗 sdlt 嘅話,係咪離收匙嘅日子不遠矣?
如果公佈stamp duty cut, 知唔知估計係點?
我上星期accepted offer, 其他乜都未有 可唔可以受惠呢?
non first time buyer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞