[模擬類game]The Sims/Paralives 討論區 (2)

995 回覆
18 Like 2 Dislike
Sims 4一出嗰陣莫話贏起跑線,直頭係喺更衣室鞋都未換
但已經係10年前
呢個類型咁多年嚟都冇競爭,就因為真唔係易做
Indie 做開放世界通常已經伏,life sims仲要自定義建築,有NPC自動走,customize唔可以少,美術又唔得太差
回合制抽卡 vamp survivor 銀河惡魔城呢啲係多競爭,但起碼叫易上
但係韓仔突然爆左隻野出黎
好似唔係想像中咁難
佢到真係有內容先算
Demo除咗畫面冇嘢好講
可以行得走得同十九泡菜online驚冇分別
只係打怪開寶箱變打招呼開雪櫃

做食雞嘅公司做life sims驚,仲話有多人模式要素
真係拭目以待
https://youtu.be/DTRpPUzPTUI?si=ffO81jYW562DKcRg
飛機撞紙鳶
life by you製作人啱啱就出片講佢點睇open world
個地圖唔係純背景 要俾玩家探索 但又唔想喺移動過程悶走人
留個瞬移cheat可能算係佢嘅解答
不過咁做佢花心機做成個移動機制 交通工具 寫動作 人仔自動尋路 其實係咪做黎搞笑
唔瞬移望住人仔上車揸車落車行路嘅玩家又算係咩

Open world呢個要素真係累死好多製作人 做得有意義嘅驚一隻手數得晒
9成唔係嘥整地圖嗰個時間就係嘥玩家時間 or both
只係因為呢樣gimmick 吸到客為搞而搞
吃力不討好方面佢同真人擷取表情應該可以爭第一

Btw佢講人仔活動排序又係令人冇乜信心
出5 預佢會係無縫世界同AAA畫面 唔係實有人嘈
以現代標準兩樣睇落唔難整
但一加埋一齊, 再加自由意志ai就唔同講法
話說新呢隻資料片出咗反而冇乜點玩過
最近有啲乜嘢新嘢?
唔單止生活模擬 所有模擬類遊戲發展最大障礙都係CPU運算
多線程大廠都做唔掂 細廠indie更加唔駛諗
靠單核CPU係推唔郁大量NPC自由行動嘅開放世界 但life sims玩家要嘅就係呢啲
AMD intel一日仲喺度唧牙膏都冇乜可能玩到
講緊租樓定騎馬
騎馬冇買 租樓啱啱玩左陣
搵左撻50x40嘅地起左三間兩層高嘅屋
一間自住 一間租左出去 一間丟空

租左兩手租客都好撚戇鳩搞到周屋垃圾
仲要走過去逼佢交罰金都算(可以寄罰單比佢但會走數
講緊好似香港村屋咁樣嘅隔離屋距離都要入轉場畫面等
仲要自住嗰間屋成日都壞呢樣嗰樣明明住非出租屋嗰陣都唔會一壞就壞成屋電器

但一個用地可以住到兩家人係幾有趣
如果sims3唔係單核應該會有好多人仲玩緊
要load真係一個敗筆黎
雖然係無mod既情況下一般都係十秒鐘左右
睇到有特價本來心思思想買
但睇你咁講完 我都係等佢半價先
如果想開心為什麼需要等
你要有心理準備會突然全屋啲水喉/電器壞哂
全部植物比蟲蛀
租客突然作反 突然搞寵物領養活動
睇吓半價DLC有冇嘢要補先
原價買一諗到俾EA賺咁多就hard feeling
lm
DLC D BUG係咪以後都唔會執
開餐廳幾好玩但D BUG多到
成日企係到唔做野

出街食飯等勁耐
諗住終於等到 佢拎到過黎嗰陣成盤跌左落地要等佢煮過
餐飯由6點食到凌晨2點
餐廳真係最多bug,唔做嘢 冇落單 叫咗唔食 食完唔走
靠佢賺錢真係爆血管

有個小DLC有走鬼檔item
喺屋企門口擺幾張枱凳,賣吓自己煮嘅炒粉麵仲有意思
尤其新DLC有紅A牌膠凳好有feel
不過最大缺點係會食肥個社區入面班人仔

Fb見到
https://youtu.be/rdD7je57_-4?si=wkTT8Z2TbmM9nc8z

整完自己戴,睇落似有特殊效果
https://youtu.be/LpVcUZ7KR3E?si=681Zdb2JOBJvTbTI

好似幾好咁
fix到dine out冇咁多bug
有冇人幾期待life by u
期待炒車
Cities: Skylines II Paradox已經炒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞