[模擬類game]The Sims/Paralives 討論區 (2)

995 回覆
18 Like 2 Dislike

經典模擬遊戲The Sims (模擬市民)續作, EA 搾咗8年嘅cashcow
最新dlc High School Years

4代 bgm:

1代 bgm playlist:

2代 bgm playlist:

1代音效:

一款玩法The Sims相似嘅獨立開發遊戲 目前仲處於開發階段, 有興趣巴絲可以去下面patreon支持下dev

舊post:
伏DLC list (砌緊)

玩sims呢隻驚好主觀, 大致分為2個camp
呢個pack加咗xxx幾有趣 / 呢個pack加咗xxx完全冇L用
你問樓主嘅話我全部都會話伏
但呢個list 應該盡量客觀

暫時分咗三個tier
藍字係唔伏
紅字係
橙字係少伏

首先應該要剔走 "呢個pack加咗呢張凳所以好正" 呢d 意見,
要從遊戲性上睇佢伏唔伏;
各個style 嘅玩家買完都會有value
例如春夏秋冬 Seasons, 貓狗總動員 Cats & Dogs 應該大部分人都會用到新系統, 所以唔伏

另一個標準係replayablity, 玩sims大部分活動你都會重覆做, 如果個pack加一堆免仔洞你玩第兩次時候已經喊悶, 就為止伏
例如雪國勝地 snowy escape, 綠色生活 eco living

最後先睇有冇擴展你想砌嘅屋/房 個theme,
基本上個個pack都有新野, 但傢私同cas物件數量同質素好唔同
鄉間生活 cottage living可以砌農舍, 都會生活 city living 可以"起"公寓
相反eco living只係加咗一堆勁bland嘅傢私, model又重複,所以以呢個標準就唔合格

先講expansion pack暫時睇到呢D係伏/少伏
星夢起飛 Get Famous
來去上班 Get to Work
島嶼生活 Island Living
玩轉大學 Discover University
綠色生活 Eco Lifestyle
雪國勝地Snowy Escape

呢四個係正常
都會生活 City Living
貓狗總動員 Cats & Dogs
春夏秋冬 Seasons
鄉間生活 Cottage Living

未決定:
同歡共樂 Get Together
高中生活 High School Years
new po lm
留名先
lm
留名
LM
留名先!
DLC仲有吸血鬼、魔法師嗰啲
呃錢
除非你真係好鐘意超自然
吸血鬼 狼人 魔法師 人魚
否則一律唔建議買
LM
你居然會逆推
我咁多個pack齊哂
就係冇吸血鬼狼人魔法師同軍事嗰個
最憎超自然
原來有 post
轉左 mac 無機打
所以諗住平平地買隻玩
一樣玩sims有超自然野好奇怪
唔係玩吸血鬼唔好,但唔死好似無咩人生意義
但係我玩狼人 我隻狼人唔記得狼人嘅咩buff佢嬲到死咗
吸血鬼個包係玩伯爵同佢嘅基因
台灣小宅檸檬玩傳奇
有一代同伯爵生左個仔
伯爵啲基因真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞