嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
唔該
因為朋友係多倫多個邊
佢話都會退返差唔多8成

唔是好搵到即是邊個位?
同埋難唔難行?

我上次行Squamish 都真是有啲難度
我本身喺香港都有行開山
Squamish 我上次行覺得有中上難度
未計我淨是行咗second peak
路又斜又要玩鐵鏈
同埋溫哥華唔算太凍㗎啦
着一陣夏天隨時又有heat wave
儲吓錢買部portable ac 都好呀
8成太誇
3-4成都有嘅
Portable AC 咩牌子多?
會唔會又俾美的 格力壟斷?
Alltrails 係呢度都比較多人用既行山app
圖入面係sumas mountain黎,
同一對情侶fd同我女友一齊上去露營
9xx米左右高, 400米攀升

btw 我覺得呢度既moderate to difficult,
都真係有啲trail係幾難行
特別落雪/有雪既話行兩步後退一步都真係幾係野
溫哥華每月扣幾多度
當搵3K 我朋友多倫多3分1左右
呢邊啲人好似鍾意LG
不過其實仲有好多牌子都多人用
Danby delonghi balck+decker 甚至雜嘜牌子都有人用

不過我前嗰牌喺marketplace 買咗部二手LG
好似唔是好work
唔知是咪我未fix 好條管嗰啲
諗住搬咗再試真啲
多謝巴打
禾已經download 咗all trails

Between 呢邊又是好興camping
不過我未有山友/營友一齊去玩
都是等遲啲plan 好啲識多啲人再一齊去
我扣哂啲稅呀
employment insurance 呀
pension 呀
union fee呀嗰啲之後
無咗3成
Stanley Park 可以踩單車同roller skate,Deer Lake 可以撐船仔,Queen Elizabeth Park 都唔錯
搭耐少少去lynn canyon 有吊橋
行山呢d 入下d 香港人group 好易搵到人行
但通常閒閒地幾十人好痴線...
露營呢度book場長期full,
去x位露營通常個幾兩粒鐘起跳,
所以d裝要好輕
同埋無車會好難搞

慢慢黎啦 加油
我唔使交稅仲要退返比我
因為窮L學生一個搵得太少
依家人工幾多?

除咗Deer lake 其餘幾個都去過
不過齋影相多
想強逼大家睇吓我啲相

Stanley park

Lynn canyon 吊橋
勝在免費

Queen Elizabeth park
我有個朋友是學生
退足100%稅
4k / month
我有帶之前喺香港上山藝班啲自私一人營嗰啲過嚟
所以都輕嘅
是無車難搞啲

不過如果真是去應該會黐car pool
Ching想問當地搵工睇唔睇重香港工作經驗?
諗住過嚟讀兩年書先,但啱啱返咗份新工又想轉工,驚比人覺得喺香港都jumpy
我淨是兌咗10000 加紙就過咗嚟
不過暫時未需要動用到香港戶口啲錢
睇重reference 同local degree / local working exp 多啲
Hk 做咗半年咋
我個人認為唔難
嗰時報啲hiring solutions 嘅post
你都可以睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞