嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
DT here
Downtown 咁能貴
想知是咩驅使大家住Dt
同埋介唔介意講吓幾錢租
個樣囂到
Chinatown好雜架 同埋千奇要避開downtown eastside 近排係咁有槍擊事件
我都做過份華人寫字樓工,使到你盡,傾計都唔比。冇諗過過到嚟仲癲過香港。
等佢通過得嚟,啲電車都唔知加到幾多錢。
之前政府想清左啲homeless 帳幕,因為成日有火警,但有啲能屌岀嚟話貧窮刑事化,話窮都有罪。 攪到清唔到
好葡萄多活動玩
ching點識人 我都好想玩boardgame
但係BC 個rebate 而家有收入限制
Patterson 唔好咩
嗰邊不嬲雜
不過我都好少去了
同埋都就搬
多數是friend 搭friend 識
講起玩
我尋日去咗呢邊個天空館聽咗個關於流星嘅talk
聽完去咗附近啲park 睇滿月同睇星
最後見到幾粒流星
雖然影唔切

太空館個theater 啲投影

尋日個月亮
好葡萄多活動玩
ching點識人 我都好想玩boardgame
講起玩
我尋日去咗呢邊個空館聽咗個關於流星嘅talk
聽完去咗附近啲park 睇滿月同睇星
最後見到幾粒流星
雖然影唔切

太空館個theater 啲投影

尋日個月亮
講下生活成本幾多咪得囉唔使諗到咁複雜
Compass card 畀晒鐵同巴士
四大電訊商telus rogers bell Shaw
但前嗰排rogers 先outage 咗全日嚟

我依家答返一人嘅生活費

租+utilities 大約預2000(已知嚟緊上網70/month Shaw ,電話37.5 22GB Fido)
交通100 1zone monthly pass
食 我諗400-500左右 嚟緊(如果)自己肯做飯應該會平啲
其餘消遣娛樂同埋貓嗰啲嘢我諗又100-200

加加埋埋都2700-2800

兩個人兩份糧應該見使啲嘅
至少租嗰部分唔使double
有無咩好西食?
嘢食問題一律推薦van tea

Van. Tea Cafe
+1 604-565-9983
https://goo.gl/maps/FbDAcJkarFC8LwW3A

最近都去咗chef tony 飲茶
少貴但幾好食同有啲特色嘢

Chef Tony Seafood Restaurant
+1 604-279-0083
https://goo.gl/maps/RFQLTACmKyY4xyQh7
10%都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞