嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
walmart 打手+1
上年冬天最凍果幾日試過等skytrain差唔多30分鐘一班 凍到隻手殭哂
有 一大桶 要買埋薑糖水
walmart 可以好平, 但有D 平brand又無佢份.
walmart牛肉垃圾到都唔知憑咩叫aaa
其實間間大超市都各有平野 特別係weekly flyer
順路+有時間嘅話行多幾間啦
metrotown有齊walmart/t&t/superstore
richmond aberdeen/landsdown都得
再唔係去costco
Cost 野高汁
講起又想食了

佢d 芝麻糊都好好味
睇Flyer 真係好重要
呢邊特價野真係抵好多
以我所知員工都要收錢

不嬲都話ubc是學店嚟
啲work learn student 個個都話No frills
想quality 好啲可以去Safeway
想試
巴打邊條線搞到天車都等半個鐘
我上網見Walmart 有warehouse deal
諗住買個焗爐子
點知佢成個月後先送到
於是想趁佢未ship 就cancel

咁個爐是啲third party seller 擺上Walmart 度賣
我前前後後聯絡咗個seller 3次
又聯絡咗Walmart 3次
都仲是處於escalate 梗叫我等吓啦嘅階段

最嬲是Walmart 啲customer service
叫我等1個business day
等完之後話是由佢哋做完嘢嗰日隔一整個完整嘅business day 先計
之後我嘈佢話咁你咁計我一早聯絡咗個seller 等咗十幾日添啦
佢就話幫我escalate

之後我隔咗2-3business days
Walmart 同個seller 都無reply
我又再走去問
今次個職員話上次無escalate 到喎
連 live chat 對話記錄都無
好在我上次send 咗啲supporting document去佢哋個email 度有晒日子
就同返佢講無你哋啲職員提供個email address
我點知要send 啲文件去邊

點知佢轉個頭send 句罐頭回覆過嚟
話「因為你唔滿意我哋嘅回應
雖然你會唔滿意
但我哋無嘢幫到你」
之後個live chat 就斷咗

好嬲好嬲
Costco 嘢是高汁
但無人分嘅話好易擺過期
啲嘢太大份
大學入面做文職
Walmart market 恭喜你伏硬
下次唔敢了
租樓2人係咪搵agent好?
無話搵唔搵agent 好啲嘅
主要睇個landlord 正唔正路

依家呢個時勢應該是搵到樓租都當贏
啲租盤勁多人搶
開學呢期個個都搵樓租
樓主你好
我同女朋友都想過黎溫哥華
我做左幾年工程狗想過加拿大轉做文職休息下
我本身香港冇普通文職經驗 但我而家個post 都多administrative野
excel 同 data entry skill 都強 IELTS academic有8
想問有冇機會搵到大學文職工 我仲有個 env. sci master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞