嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
白人係咪已經變左少數民族 我走個陣已經成街都係大陸人印度人韓國人
我諗你預 2千中至3千應該都走唔甩

啱啱上咗Craigslist search 咗一search
https://vancouver.craigslist.org/rch/apa/d/richmond-2bed2bath-downtown-richmond/7519536321.html
Richmond 2 bedroom 2 bathroom 要2900

Townhouse 應該仲貴
定是你是指同人夾 淨是租間房shared room 咁?
睇你堂食定外賣
其實唔僅限於Pho

堂食我多數會畀Tips
10-18%都試過

外賣就唔畀

我多數用Credit/debit card畀錢
身上長期唔多過5蚊現金
驚畀homeless 打劫
咁貴我有朋友一齊去,應該會夾個兩房單位
但就唔知住咩好,有冇咩建議?

係溫哥華搵地方住會用咩途徑多?睇咩網站多?
要唔要好似香港咁搵地產agent?
都是嘅
我喺香港都是做文職多

無乜留意英國嗰邊難唔難搵工
比較唔到
我嗰時是搵啲full time office 工
我覺得又未至於少嘅
我見開咩國藉都有
多數都是上網搵
Craigslist
Facebook marketplace
Vansky
Vanpeople
Telegram
Facebook page

呢堆都有樓租

老實講租樓我畀唔到好多意見
因為我都是租朋友度住

但多數香港人應該都是揀返Richmond / metro town
不過最近加息之後啲租升得好快
想問下,我見好多租盤都係獨立屋既地下室
其實依d盤會唔會安全?
好驚懸疑片咁俾屋主半夜入來襲擊
又未至於會有人入侵你個地下室嘅

不過租樓除非有朋友可以幫你睇樓
如果唔是都是落咗地自己親身去睇穩陣啲

啲人擔心basement 多數是驚無陽光
落雨會水浸
可能有味
樓上住嘅人好嘈之類
但是好處是平
返緊咩工?
依家返緊大學文職
呢啲網都係自己直接同業主傾?
唔洗再搵agent 處理?

唔想去咁多華人既地區所以都會睇下Vancouver downtown, Vancouver west 個邊
以我所知是直接同業主傾多
多數買樓先經agent
呢邊依家凌晨2點
醉曖返工嘅禾決定瞓先
(如果)有問題聽朝再答

瞓先
樓主咩background學歷
樓主同roommate 係咪本身已經識
點解唔夠公洗都要返咁少,返8個鐘,返6日唔得?
乞食科畢業
做過吓文職咁
喺香港都做咗陣大學文職
叫知佢叫咩名
兩邊學校做嘢有冇咩唔同?
會唔會好似香港咁冗員?
好多人話黎加拿大好似好難搵白領文職
當佢返一份咁計啫
所以我都話佢應該要返多份先得

15.65*48*4=3004 before tax
慳啲使就應該可以收支平衡嘅
我覺得呢邊啲人做嘢都幾慢
同埋好多時啲嘢都無standardized 嘅做法
大啲嘅機構/政府尤甚
導致到你成日要搵時間打電話問點解會咁

例如我試過畀Fido (電話網絡商) 收多咗錢
搞咗我幾日先退得返錢

我嚟緊搬屋
又要自己登記水電上網嗰啲嘢
最弊我嗰棟樓佢哋啲system recognize 唔到
又要用額外時間去搞啲admin 嘢
Downtown啲租咁貴
平時你應該都幾慳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞