嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
你最好盡快book
好多師傳都好快full booking
就咁收到receive confirmation 然後就沒有然後了
就算Surrey咁遠兩房都要2000以上
Share house la, 不過要同好多人一齊住
多日本學生
咁就唔建議去溫哥華啦 睇落去租金只會一直向上 alberta平好多
BC stands for Bring Cash
收到,係咪呢度興直接打電話唔Text?

我搵業主跟進,Email唔係成日覆
小心啲好多騙案
加拿大 人好鍾意camping 行山
但溫哥華咩國籍嘅人都有 所以咩娛樂都有
我whatsapp text 佢先

嗰時十一月落地
第四日去咗考 knowledge test

考完再同師傳講
都要排到一月
再加三個月咁計嚟book road test
溫書要溫幾耐?真係無考過
筆試溫一晚
Download 啲app 做吓就得

路試就是嗰三個月上堂學
就係個個Driving Knowledge Test?
以為流野,學到野!
真係乜都有 同埋有個app 叫meetup上面有好多唔同group 咩活動都有 行山 打波 board game 沙灘 有得玩又有得識唔同地方既朋友 再唔係想打波佢啲sport centre會有drop in比你玩 1枝公都唔驚
筆試= knowledge test
唔一定,係多除少補
你朋友退咁多係因為佢買咗好多RRSP
或者好多tax credit/ deduction
都是嗰句
聽日要返工
要瞓
有咩聽日覆
Realized 先要俾税,未賣唔洗
一般gain x 50% x tax rate
Realized loss 可以減少收入=俾少啲税
資產增值稅低過打工嘅入息稅好多,因為inclusion rate只係50%,如果買加拿大公司收股息,又有tax credit,視乎你其他收入有幾多,總之會減低好多稅項。

開TSFA戶口,每年大概可以擺6000 加元落去就可以投資免稅。
二手車點睇
等到一年 洗鬼買車
如果有隻股票而家跌得好勁,但我expect 佢in long run會升
咁理論上我係咪可以先realise 佢,用個loss 黎claim benefit ,但同時立即買番佢等佢慢慢升?
想去溫哥華 但溫哥華生活真係好貴
如果英文唔好打華人工等死都得
Ching可唔可以share下個邊tax點計
自己遢過上網撳但計數白痴加唔清楚啲terms
又有啲唔知咩tax deduction
假設係bc月入3000cad大概比幾多
求答
二手車個價貴到唔合理 貼住一手 你急用就無計啦
有啲車款會等3-4個月到就有貨
鍾意既咪租住先
temp位個間有無得續約?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞