嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
加上全間屋嘅房都無鎖
咁不如跟身啦
是禾睇錯
https://www.hsbc.ca/content/dam/hsbc/ca/docs/pdf/hsbc-cmb-sdb-pricing-change-en.pdf

你呢個case就保險箱算啦
Passport 同私人信咁重要
過兩日去搞先
呢兩日擺住床褥度先
屌新roommate好撚柒垃圾
我自問份人已經勁少要求 總之唔好煩到我做野就得
點知條弱智成撚日唔記得鎖屋企門
去完廁所唔撚沖廁(佢自稱有㩒制架 屌hold多兩秒肯定真係沖左先去洗手唔撚得嘅)
食完飯唔即刻洗碗唔抹枱(隨時擺成日)
倒完廚餘唔清sink隔渣舊野
今日又用爛左個煲蓋
哭撚左
外國人
佢肯唔肯聽人講先
终国人
人係業主搵嘅 但係佢都好不滿條友唔鎖門
見親都會即刻同佢講(業主都同我講過見一次就要屌佢一次)
佢講完句sor9ly過幾日又黎多次
我決定貼張memo係門口
溫哥華望落好似大過多倫多
但係鐵路好似唔係好cover到主要地區,好似好多地方都要坐巴士先去到
唔知你地實際生活覺得果邊交通點,冇車得唔得
用泳池同gym係咪免費
好睇你住邊同去邊
如果附近有幾分鐘⼀架果啲市區線無車都無問題
但呢道有啲巴士平時半個鐘一架
夜晚一個鐘先一架既
冬天又凍又成日落雨又大風
你miss左真係想死

呢啲偏僻地方巴士好有機會一直無人上落唔洗停
變相成日早左好多到站
我成日早個時間表二個字都送車尾
之後想call Uber 附近一架車都無
要等20分鐘先有
等得佢來不如等下架車算鳩數
仲要呢架遲半個鐘會搞到下架車又miss 埋
無啦啦變左大遲到
依家我都早一班出定去skytrain 附近行下算
真係想快啲買車脫苦海
多倫多巴士有報站app,仲有GPS睇到架車去邊,
溫哥華冇?

坐uber應該都好貴
gym 學生價$40/4個月
泳池無去過唔知
有個app 叫transit , 算幾實時
有 但係都係會伏 只供參考
我呢邊成日架車飛站行太快
個app update 唔切
你已經見到架車埋緊站
但個app 話仲有三分鐘
之後架車開走佢先轉到達
信曬佢就會岩好送車

Uber 同lyft 都係海鮮價
短程10min 路程左右就大約7-12蚊呢個range
我坐過最遠係Richmond去ubc 30幾蚊
冇車唔會生存唔到但係唔方便,例如揸車20分鐘去到嘅地方搭公共交通可能要多一倍時間,巴士都算密但多站
no frills 不過新鮮嘢好垃圾 好多時溶溶爛爛 一分錢一分貨
咁多倫多巴士好好多WO
佢地果個go transit除左預報幾多分鐘後到,仲有GPS實時好似find my iphone 咁樣實時睇到架車去到邊,知道架車real time係邊預時間準好多

你話巴士飛車,當你中環去銅鑼灣依段路google map 預你開車要10分鐘,當你銅鑼灣上車,咁你係個app見架巴士一到中環,就知就算佢飛哂中間所有站最快都會10分鐘先到,咁就唔怕送車
仲非溫哥華果個預報app個GPS唔係real time
我以為你係果間大學番工,諗住問員工用唔用到
學生用gym都要比錢
大家有冇食過麗都隔離間好好豆品
過黎旅行食到 豆腐花好好食
Walmart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞