嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
我經Craigslist 但係agent黎
都會有agent幫業主放租
最後我係冇接觸過業主 淨係簽e-doc時先見過佢個名
自己住緊metrotown 但其實唔算真係好多香港人 點都比唔上Richmond
downtown 同Surrey 就唔建議 都係有少少亂既地方 你想住遠啲 可能Coquitlam 或者new Westminster 岩你
唔熟呢方面
但多倫多stock market 會成熟過vancouver

我唯一知嘅是開個RRSP account 投資可以免有限額地capital gain tax

有無其他巴打答到?
加油
但owp 2023 2月deadline
你趕唔趕得切
覺得溫哥華點 安唔安全 舒唔舒服
我行蒸A
其實我未去過多倫多
所以都是聽多倫多啲朋友講

天氣溫哥華夏天日照時間好長
但一入秋就瘋狂落雨
易有winter depress
多倫多冬天就凍好多

溫哥華安唔安全要睇地區
有homeless 聚集都唔太安全
啱啱都有巴打提到downtown surrey East hasting 呢啲都危危地

我自己鐘意靚嘅風景同影相
所以覺得溫哥華幾好
咁你有local dip仕途應該會順暢啲
如果你個dip 有co-op就仲好
㩒左"new patient registration"得返richmond揀
咁可能收夠
我自己是登記咗TLC Granville

如果唔想要Richmond 就要周不時check 吓佢有無更新
有時仲會有啲nurse practitioner 收new patient
其實richmond對我而言唔算太遠
我照樣試左先
黎左成年都未有
Hi ching
黎左溫哥華一年 準備入紙stream b say個hi
唔係好明佢個網點work
明明揀左new patient registration
填完資料之後問我想睇邊個醫生/幾時睇/有咩病痛
認同 風景真係靚好多 怕凍既人完全唔洗擔心
Lm
咁照去啦
好過無呀
去到都是填form 度高 磅重 同你傾吓家族病史
之後會叫你去life lab 做blood test 同其他有需要做嘅test
如果有msp 呢啲test都唔收錢
做完約返個family doctor 睇結果

搭單講埋pharamacare
https://www2.gov.bc.ca/gov/content/health/health-drug-coverage/pharmacare-for-bc-residents

照交fair pharmacare application 之後會寄封信拎你授權睇你2020有無交稅
如果無就之後會再寄份notarized affidavit 嚟
叫你去自費搵公證人宣誓

一般公證人收30-60
我嗰時搵咗呢間收40
周埋佢平日都收得夜
我可以放工去

https://capstonenotary.ca/?gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmTcUaoyBhTcTuTI2sXLdUaf-sbK3Vx73Cbs5EEj6xTjAfIlxyzDHyMaAq-NEALw_wcB
想問吓Application 有無咩特別嘢要注意?
因為佢有幾個family doctor 都收緊new patient?
去做咩你照填new patient registration 就得
之後應該會有人打畀你
聽日等佢working hour打去問清楚先
fair pharmacare 之前搞左啦
去到公證行dum個印五分鐘唔使收我50
黎左成年都冇搞過pharmacare
有咩用? 平時唔洗prescription個啲包唔包 e.g.tylenol
未入呀 應該問拎左pr個啲😂
無想像中咁勁,你當係gain*50%*income tax rate
Ciao aka Inaba 醬有賣
日本主糧通常成份都唔太好,買加拿大糧啦
大學文職有冇晉升機會
聽講加拿大唔係好輕加人工/加好少

如果升到職有冇3x/hour
我都想問吓邊度有ciao 買?
香港帶過嚟嗰啲都就食晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞