嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
加拿大居民買美股股息預扣稅係15%, 呢部分已交既withholding tax, 可以claim 返個相應foreign tax credit ,等投資者唔會要雙重徵稅。
樓主好勁, 想問下係咪英文唔差
同埋呢D工hea 唔hea, 洗唔洗番office?
我都係想explore個世界
不過覺得終點未必係加拿大
所以唔拎mpf

點都好,過去住一年先
再搵下機會去其他國家
師兄咩背景可以入到ubc 做文職?
係咪香港有人幫你推薦之類?又或者同返同科嘅?
多倫多温哥華係咪開始多槍擊案?
巴打驚唔驚
呢啲要死頂
一份工唔夠就返兩份
到你有返啲經驗就有bargaining power
或者做到拎PR就讀個書洗底

加油
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_Canada

月入3000 年薪就$36000

Federal tax 頭$50000要畀15%
= $5400 / yr ($450 / month)

Bc province tax 頭$43000 畀5.06%
= $1821.6 / yr ($151.8 / month)

每個月畀$600 左右tax
即是得返8成人工
未計pension / employment insurance / union fee 嗰啲會再食幾舊水左右

Tax deduction 唔熟
但自己唔覺有咩deduction
是會退income tax 同 sales tax
前提是你要嗰年有file tax (報稅)
我嗰時都是上網搵啲免費網
打晒啲資料入去佢會幫你計晒交埋
就算你上稅局個網佢都是叫你用呢啲網/software去做

實際上tax 方面可以好複雜
呢邊有啲accountant 是專計tax
要知得深入啲要問返專業人士

或者過隔籬post 問吓uncle
佢以前是auditor 可能解答到你個問題

移民左去加拿大Toronto 48年 點滴 3
https://lih.kg/3056692
好似未開。
Temp 位都是ubc
開頭話是兩年contract
應該做落都可以續
會調吓你去唔同位幫手
視乎咩department 等人用
個感覺似rotation 咁
但我做咗6個月都喺同一個department

做夠66個working days 可以internal apply 其他contract / perm position
自己apply
自己搵啲工餘時間interview +做written test

我嗰時一夠66日就apply
搞搞吓都要多3個月先正式走到
前前後後都in咗幾次唔同位
到第6份先請

所以都是漁翁撒網咩都報
有就in 吓拎吓經驗
同埋同問定3個manager做你referees
係咪曾經響外國讀書?
IELTS 7
返office 嚟緊逢星期五WFH
Hea唔hea 睇是咪peak season
Generally hea過香港

其實唔難 大家唔好畀大學個名嚇到
報咗再算
好 些些
我都預咗搵人幫我對吓
遲啲變年金就未必有得拎啦
我覺得有得拎就拎咗先
自己想點用就點用嘛
我之前都做文職多
同埋喺香港做過吓大學文職

香港有搵定推薦人同拎咗3封推薦信
呢邊真是要用到
2-3封準備定無死

唔明同科咩2C
都有㗎
不過住返啲治安好啲嘅區就無咁驚嘅
主要都係某幾個區治安差啲
本身出發前搵咗啲上司寫定
咁遲啲去試吓
無呀
Exchange 都無去
勁 英文高手
我英文真是唔好
但呢邊啲同事只要你肯講
大多數都肯畀耐性聽

當你日日都要講
唔講連飯都買唔到嘅時候
就會逼到你要面對
同埋講講吓就會進步㗎啦
呢啲都係迫出來,肯用肯講好快得
今日去左新天地,普通。
如果有香港車牌,可以1個月內拎到class 5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞