嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
巴打有冇邊度奶茶推介?
你有冇寫cover letter? 我都想搵呢啲工

我今日收到email 叫我今日/聽日搬
所以忙緊
會遲少少覆
好撚型呀你隻貓
有冇落美國Seattle玩?
會count 去廁所次數,已經唔使做。 坐監咩 香港啲工都唔會。
我去過幾次感覺Seattle個feel同Van差唔多 條路又窄啲啲人渣車又燥啲啲野又貴啲除非去睇風景 如果唔係留van消費好似值啲
https://bcparks.ca/explore/parkpgs/coquihalla_cyn/

This park is currently closed
Park closed due to storm and flood damage
Updated Date: May 25, 2022

This park will remain closed throughout the 2022 season.
其實都好難答你 睇吓點樣洗嘅啫 你合租 最平700-800都有 睇吓你養唔養車 睇吓你 平時買嘢都唔多 去唔去旅行 反正加拿大一定餓唔死
平時淨係喺屋企煮 少啲娛樂 出街淨係搭公共交通工具 一定平過香港
風景好
怕凍
有朋友喺度
我垃圾口

不過有朋友鍾意飲侯彩擂
有朋友話初代好飲
求其搵啲免費網整咗份
諗住遲啲先玩
做咗正經嘢先

即是返工
儲鐘啲時間有啲緊迫
I agree with 73217428 同學

資源有限就激發到你諗方法去慳㗎啦
當自己是林超英就得
又好 等我試下漁翁撒網
你之前喺香港做開咩?
以我自己為例
我考完個車牌都有諗過買車
但真是供養唔起
咪折衷申請car share 同埋go to school by bus
遲啲住campus by bike都仲得
Monthly pass 都慳返

到時可能升咗職鬆動啲/考埋class 5 車保又平啲
之後政府可能又有更多電動車補貼都未定呢
做開文職呀
獅子山精神
其實係等多幾年仲好,等你driving factor無咁高唔洗驚太貴保險。

更何況icbc改左係跟人唔係跟車。我架m2仲平過人地架corolla保險
Skytrain係咪真係好多癲佬
they just jacked up the rebate of 9000 dollar in total, but you have to expect wait time of at least 1-2 year for an new EV...
都多
大站/轉車站特別多
不過佢哋多數自己柄埋一邊

唯獨有一次行過Chinatown
我塞住耳仔聽緊歌 (AirPods NC = transparency 所以仲聽到條街啲聲)
有個homeless作勢拉晒弓吶晒喊想打我咁

然後佢自己行開咗
是咪因為唔夠晶片?
咁我都是等吓先 反正我唔急用
又可以save on car
又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞