嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
要㗎
我嚟緊都要轉
但你一開頭開咗戶口電話嗰啲先開到SIN
先搵到工
讀緊建築想揾intern
真是唔熟
可能上吓Aibc 個網睇睇
https://aibc.ca/
銀行CIBC, TD, BMO建議整邊間?
電話卡上網建議用咩台?大概幾多錢到?

我見樓主講過養車好貴, 可唔可以講下買車同養車既費用?
想知會唔會貴過香港
銀行唔是好熟
暫時開咗hsbc only
遲啲會跟呢個post嘅巴打講
可能開bmo 再加信用卡

加拿大 信用卡/銀行/投資/個人理財 你問我答2
https://lih.kg/2959846

車嘅話我有朋友啱啱買咗㗎新車28000
車保如果無揸開車應該要3500 或以上一年
車位我問過就每月65 但要排waitlist
Gas 呢邊依家仲182.9 cents / L
加加埋埋每月開支可能都600-1000
睇你架車供幾耐
用得多唔多(imply 入油多少)
揸得多又會有maintenance cost要換零件
Stream b 拎完PR到未拎passport 呢段時間返一返香港會唔會俾IRCC 周?
補一補樓主

養車唔係特別貴,不過呢定interest高,如果你供車就真係要睇清楚月供。

保險方面呢幾年己經平左好多!同埋車保係跟人唔係完全跟車。跑車保險可以平過架Civic。

所以你係香港渣開車,問下你保險有無類似certificate of experience。基本上係証明你呢幾年有無渣過車。有既話 就唔洗由0開始計,保險一開會平d

btw樓主,你DT咁平
我5年前住dt要120
新車多數可以唔洗錢dum番比車行搞。
新車$28000又比我想像中平
我都係新手, 買都唔會買太貴啦
車保就係有D貴
車位每月65係講緊公司果D月租?
因為我見condo通常都包埋車位
聽你咁講好似平過係香港養車?
不過係加拿大有車點都好過冇車, 我諗就算同香港差唔多價, 都相對上比較抵養車, 香港就交通比較方便, 如果唔係成日周圍去養車就唔係太抵
Pr 咗都有嘢周㗎咩
返一返唔是長時間留都無咩好質疑啫
反而唔知到時香港咩境況就真
65是講緊campus 啲月租位

DT 之前是condo
有個secure parking lot

FB 睇過有人share, 話未拎PR 前最好唔好返香港, 利申, 無fact check. 想睇Ching 有無多啲呢方便既資料share, 理論上如果人道先俾條stream a b 你, 咁有埋PR 甚至passport個標簽係咪都照跟住?
咁佢一嚟講未pr 前
二嚟唔知是咪真
不過因為我儲鐘時間緊迫
都唔打算pr 前會出境

我都無辦法verify 到真偽
但我自己就會穩陣啲拎咗pr先
都是一年啫
做正經嘢要緊

Pr 後就應該唔會睇返你咩途徑申請到pr 㗎啦
你想唔想出境是個人自由
但你想keep 住pr status 5年內要有2年喺加拿大
想申請citizenship 拎passport 就要5年內有3年喺加拿大
反而覺得係條友一換完owp就出境,仲隔咁耐先入返境先會俾人捉出嚟
我本身stream a,都係plan 左下年拎完PR 返香港住兩年先再過返去入籍. 依家又要睇多啲case 先決定.
都有咁既機會, 只係又無啦啦講到咩人道先俾你,搞到又要諗多樣野
https://instagram.com/hkg.to.yvr?igshid=YmMyMTA2M2Y=

或者你問吓屎仔
睇吓佢幫唔幫到你
唔多信,紅白事返一個禮拜都唔得咩

佢呢個case似係機場整完之後唔係即刻入境所以先俾人問
真係睇你住邊 - 例如你住DT可以唔洗車,Richmond中心(no3 road)個邊都唔洗渣車。

如果你住既附近有car share其實唔係太大問題,我以前未出車都係car share出入。

至於養車係咪平過香港,我估會平過香港。最低限度車價平過香港!同埋呢到保險有樣野叫”pleasure driving”,即係你每年渣少過五千公里你保險會再平少少。
申請左PR都要收到PR card先可以離境。
如果唔係會入唔返境
感覺上保險幾高下,你煲香港有無渣開車?有既睇下出唔出到張certificate of experience
香港得3年經所以冇計唯有儲多幾年經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞