嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
呢樣我都知,
所以我先指出華人工比較多呢類中伏問題
嚟咗van 10個月劉明
最近開始準備文件入紙蒸B
人在dt 扮緊工, 又就黎收工
東岸食緊晚飯了
禾刀系就收工
點解可以已經食緊飯
撲緊去買餸 你地已經食緊飯
唔得,有rules阻止你claim loss
除非你三十日後先買返
坐得係餐廳全部俾tips
長知識了
1. 先計taxable income =
[income - deduction (I.e., pension contribution)]

2. Taxable income x tax rate = tax

3. 計tax credit = benefit amounts x 15%
- 一般人有personal amount $14,398, employment amount $1287 (2022)
- CPP/EI employee portion (一啲要俾嘅錢,每個月已經喺人工扣咗)

4. 計net tax = tax - tax credit

BC 月入三千,net cash after tax 大概$31k
LinkedIn 定indeed 搵

Interview 都是問啲正路嘢
點解想做
有咩經驗之類
一堆Vancouver
揾外國人roommate信唔信得過
儲到錢?
以我所知有影響
至少我依家做緊嗰個位
聽返請我嗰個interviewer 講
是因為我以前啲經驗都relevant 所以請

因為我次次問人住邊啲人都是答住metrorown Richmond
同埋自己喺downtown 都好少撞到香港人
睇彩數㗎咋喎

我有朋友同緊兩個印度人一齊share house
幾開心間屋好大
成日去佢哋度hea
儲唔到㗎
不過暫時都叫收支平衡

諗住升咗職先再供車
介唔介意講下點解揀溫哥華唔去多倫多仲糾結緊
我自己黎左半年,主要係因為天氣好啲,但工作機會覺得多倫多會多啲
Downtown 係唔係條條街都多 homeless?
唔係,只集中係E Hasting , gas town 至main st 果段。
過多一兩個街口已經清靜曬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞