嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
都係tg group fb group搵 出嚟見吓面覺得感覺可以再confirm一齊租屋

一人住真係好貴⋯⋯
睇緊Vancouver 校外果啲student residence 好唔好,否則都係要係UBC 附近搵人夾

我用Craigslist 去搵UBC入面有咩condo但好少result, 係真係冇人放租定係其他途徑先睇到
你係幾多錢租?住緊condo?
係咪都係用Craigslist 去搵?
House嘅一層 三千蚊 Craigslist搵 今年起租應該冇咁平喇
R4保證有冷氣 99有一半時間係熱狗
R4 班次又密 又有冷氣
有啲basement 屋主整大窗係廳, 陽光透到入黎既
嚟咗三個月,番咗工兩個星期,我個香港人manager assume 我要好快記得d野點做,但銀行好多product,好大壓力
做住先再騎牛搵馬?
開頭是會辛苦啲 巴打加油
大家喺邊度買傢俬
一個人應該瞓queen定twin好
Ikea 就買新
二手就fb marketplace
我瞓梗queen-size
你係匯豐做?
預祝大家中秋🥮快樂

諗梗去邊買月餅好但一個人硬膠膠咁食一個
Queen 舒服嘅睇你間房幾大啦
而家係Toronto 下年去Vancouver 多倫多太sketchy fuck Toronto
TNT 有望月賣
申請咗owp,下年4月出發。
諗住帶20000加紙夠唔夠(without 機票 Airbnb)?
一個月Airbnb之內喺Vancouver/Richmond搵一間under 1250/per month包獨立廁所包水電煤嘅shareroom/basement會唔會好難?
20000係一個人捱一年pr?三年citizen?
定係捱到有工 settle down 先?

搵樓就好講運 以我今年暑假既情況
有啲業主見你無本地信用/收入
就會想你比多幾個月到一年預繳
你唔自己提出就租比第個
不過我試過話比足一年都唔租

如果你都唔好彩要比半年一年
20000就其實都係岩岩好夠settle down
但都有啲業主好順攤跟法例要求半個月ok
咁你可能幾千就夠你買曬基本傢俬住到
所以都係睇運
通常電就唔包or share 水同暖就會包
網就一啲啲 全包比較少見但都有機有
1250依家來講夾租都係應該有機搵到既
你二三月睇下行情先唱錢未遲
反正用閪貓輕鬆轉過嚟

但呢道啲業主好多都只租比女
知你係仔既話連復都廢事
祝你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞