嚟咗溫哥華九個月 你問我答

1001 回覆
34 Like 21 Dislike
ICBC無計你三年?
計左3年先係依個價呀
wow 原來計左

Btw 如果你有洛downpay,有無買車價保險?無既話你架車total左,你downpay涷過水
我淨係down pay左100 定500蚊 所以應該冇乜所謂
下, 真係咁?
交左PR申請後唔可以出境?

個保險仲貴
聽講Telus, Bell, Rogers手機上台好貴, D人好似會揀其下品牌Koodo, Virgin Mobile, Fido
樓主建議邊個手機上台呢? 大概幾多錢幾多GB到呢?
點解唔寄想係香港拎埋架單車過去諗緊寄定點
btw 其實文職係咪真係啲人講得咁難搵到
本身上個月出發左 但屋企問題又改左遲左睇住啲租係咁升
唔可以
我用緊Fido 37.5/month before tax 22GB
除咗唔好用freedom 之外
其他應該可以見平就轉去

或者等吓Black Friday
因為我唔多行李

今日踩單車返工放工好爽

文職嚟講
我自己搵得都幾順利
除咗ubc
我之前in 過Capilano university 有份6個月嘅fixed term contract 文職
最後佢都出咗offer
都是4k/month

不過我嗰時已經做梗ubc
就無再轉過去
廢事6個月後轉唔到其他位無得儲鐘
同埋ubc 個名都好聽啲

最後6個月後就喺ubc 做梗perm 嘅文職
又有staff housing 了
但遞咗citizenship 申請就又可以出境喎
不過你要就返時間喺境內attend 佢啲test
個邊踩單車情況如何諗住寄架road bike過去

因為之前啲人講話entry level既文職都好難搵
本身又唔似巴打咁做開大學文職
呢邊好多單車徑
都好多人踩單車
所有代步工具都好common
周街都見到

我個人覺得其實唔是真是咁難
咩都報吓漁翁撒網
再唔是搵啲搵工agent 幫手
應該都好快搵到
正最緊要bike friendly

希望落地無耐就搵到工
得㗎啦
你真是想搵就搵到㗎啦

祝你一切順利
無喎
鎖好部單車,好多homeless 部單車貴過我身家
你呢個plan邊道搵?
我搵極最平都係50 蚊10 gb
等black friday/boxing day

都真
所以我只會放office 同屋企
開頭black Friday $35 12gb
用用吓佢個app 無啦啦問我要唔要多10gb
咁免費送無理由唔要㗎
之後用用吓佢話總之我無喺Fido 出電話就要加$2.5
就變咗$37.5 22GB 了
有冇錢儲?
好難搵到有咸書買,那裏可買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞