買電視機 / 換電視機 集中討論區 (103)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Thank you bro
維修方面自己問盛..澤, 我費時講咁多
怕壞就比多1倍買行貨, 行貨價值只在保養
電視LAN得10/100
正常,因爲佢哋lan口只係支援最多100Mbps,雖然電視用途嚟講夠用,但係每個人嘅網絡環境都唔同,所以WiFi冇上限嘅情況下就會穩定好多
想請教Step 巴,
43吋 大約6k budget, 除咗sony X80K之外仲有冇咩選擇?
如果坐位唔係對正部電視(最多大約30度差距), 係咪最好揀返IPS panel, 唔應該揀VA panel?
仲有大鋪係咪推薦avlife, 盡量避免兇宅之類
今日難得喺深水埗又冇醒起去盛⋯澤朝聖,好失敗。。。不過今日好熱,個人唔係太想喺室外行
唔該 學嘢
如果視角就IPS好過VA,其實好多專業畫質同打機行先嘅mon都係IPS mon,所以IPS唔係一定衰曬嘅
1. YES
2. 大鋪係咪推薦avlife, 豐澤, 百老匯, SO 0也可以, 只要你有堅持就OK
不過遊戲機就通常冇咩分別嘅~我知好多人都係因爲遊戲機而有呢個lan綫穩陣啲嘅印象
43吋頂級雙雄係咪?
非oled: samsung 43qn90b
oled: LG 42c2

都係呢兩部雙爭?
補充step巴第二點,因爲SONY電視冇佣金,所以sales通常會講到佢地底泥咁差,佢哋會極力阻止你買SONY而推銷你買Samsung同LG
盛..澤今天新增以下設施
1. SAMSUNG HW-Q990B DEMO, 接駁左A95K
2. PS5 駁左 A95K, 有EXVS MB ON打
仲有42A90K呀,如果你連42吋都要計嘅話

42C2連價錢上都冇優勢
遊戲機如果要最少延遲, 用LAN係最好
喂啊做咩好似追住我嚟打咁

呢年會好難捱
非oled: samsung 43qn90b
OLED: LG 42C2, SONY 42A90K
你睇得出我第2點既暗示, 非常好
LG 42C2行貨平左好多
點會唔知吖試過一次就會知

「QLED對比度高過OLED好多」

「嗰啲紅色細節係SONY塊晶片自己加落去架,原片係冇」

「咁你有信仰嘅我講咩都係錯,你可以繼續自己迷信佢日本製造」

到而家都有聲
1. 不是我決定的
2. 有盛澤裝機師傅抽中左PS5, 唔可以比老婆知道, 所以放係鋪頭玩
迪路BB唔會阻止任何人玩電視/PS5,不過前提係要我冇畀對方阻住我玩電視/PS5

所以一人一套最好
咁係咪即係6k budget, X80K係唯一選擇, 定係有其他推薦?
今日我與你沒有緣份相遇
大鋪中可能得中原電器係例外,
此公司歴史同Sony淵源極深
所以我去親睇佢哋都會sell吓Sony電視,
仲有Pan記佢哋都會擺係最靚位去display做主打。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞