買電視機 / 換電視機 集中討論區 (103)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Yes
係咪行for sure
如果咁揀,其實B1係OLED,畫質碾壓X90J,如果係咁就一定係B1

btw B1冇行貨
如果budget鬆咗好多就可以跳過OLED再上QDOLED

不過唔需要勉強,我覺得A80K都已經好好
QDOLED嗰部叫A95K
LG Oled 55” 行係咪至少15k
stepmic巴打,我覺得我最近答題啲質素下滑,唔知點解

其實睇真啲又好似冇乜問題,好冇心機
LG 55" OLED TV A2 OLED55A2PCA 行貨
$149XX
1. 60hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN5 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

LG 55" OLED TV C2 OLED55C2PCC 行貨
$204XX
1. 120hz 廣色域 OLED EVO PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN5 影像處理器
8. 光度850nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
K同J有咩分別
又唔係打工
最平A2,係OLED不過拍埋其他OLED都係差一截

如果LG水貨其實搵盛⋯澤買唔會好似SONY咁有功能上缺失,所以冇咩問題

如果budget所限,買B2甚至C2水貨啦
A80J係2021款
A80K係2022款
主要分別係A80K可以用BRAVIA CAM, 不過要比錢買
BRAVIA CAM有咩用請GOOGLE
K世代係2022年嘅代號

J世代係2021年嘅代號,A系列已經全數落架同回收緊
唔知呀,有時撳開又好似係一啲自己唔識嗰啲嘢,都已經好努力記下啲價錢,不過都係答啲技術上啲嘢得心應手啲
Sony功能缺失係水貨only?
唔該晒巴打
其實A80K始終會好過A80J

其中一樣A80K係用半光面嘅鋼化玻璃,而且喇叭輸出更高,而色彩飽和度有校正,之前有post過比較嘅圖片(雖然影相未必有參考價值,但由於係用同一發光原理面板,所以畫面至少有分別)

J世代A系列如果買到55A90J仲好
好似好屈咁但唔知用起試嚟點
係呀,如果LG可以用工程remote轉做香港版
你負責技術上
我負責摺埋
SONY功能缺失係水貨only? YES
SONY行貨點會有功能缺失
https://www.bilibili.com/video/BV1aF411N7wv?spm_id_from=333.999.0.0
远超X95J?索尼X95EK对比TCL X11深度评测!全面对比测评SONY MiniLED电视强在哪,TCL能超越么?X90K、X90J是LED最后

睇哂佢
我都唔知講咩好,惟有講內地人用TCL都唔會覺得有咩問題

因爲係使用習慣
邊部呀而家?
唔單止mini led,所有野都係大陸廠又勁又平(spec黎講)。但實際使用係另一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞