買電視機 / 換電視機 集中討論區 (103)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
我見個screen係日製
呢個價錢好吸引
本身budget有限

呢款型號有咩缺點
如果冇乜特別大問題諗住買
我見上網睇話字幕會濛 點解會咁?
budget有限 諗緊買TCL p725定p735好?
有無ching用緊比到評價?
上網睇又唔覺725同735有好大分別
Budget有限
Samsung BU8100, Q70T, Q70A有咩分別?
見差唔多budget只可以買到55吋行(BU8100)或者65吋水(Q70A/T)

仲有Q60A
大陸牌子Skyworth
55” oled 7千蚊

到底會俾到咩機出嚟
依家邊到買行貨A95 65吋最平??
1. 日製液晶體面板已經唔值錢,加上唔係用高階面板
2. HDMI插口得2個
3. 冇HDMI eARC插口,好多Soundbar用唔到
4. 4K電視睇1080i電視台係會濛,字幕濛就冇留意
基本沒有分別
1. Q70T 2020年款,早就退役
2. Q70T基本同Q70A規格一樣
3. Q70A規格比BU8100高2級,有120hz面板,光度高30%左右,有HDMI 2.1,有廣色域,120hz面板除了打機用,睇片都會更加順暢,減少殘影,減少畫面抖動,詳細分別可以睇頭post
4. 盛澤主要賣大陸水貨,部分型號外其他國家水貨
Q70A>Q60A>BU8000/BU8100

Q60A相比BU8000/BU8100, 只係面板加了廣色域同光度提升左
冇意見,只求OLED面板可以買
1. CPU比較慢,RAM比較少
2. 冇HDMI 2.1 4K120, VRR
3. 冇HDMI eARC插口,好多soundbar駁唔到
Samsung 55BU8000 行貨
$6380

Samsung 55Q70A 水貨
$5xxx

Samsung 65Q70A 水貨
$9xxx

你應該睇錯價錢
咁sony係真120?
我見Rtings大推LG C2
本身我想買SONY A90K
LG個WEBOS係咪垃圾?
SONY GOOGLETV好似吸引好多...
當然,日本牌子唔會搞小動作
垃圾就唔會咁多人用

講垃圾系統Pan記my home就真係垃圾
你駁電腦用多就C2

當電視就A90K

畫面唔會有大差距,只是Sony信仰者比較多
Step巴如果LG C2上網買有無地方平靚正推薦
唔知道
想請教下c2加Q990B, 同價位有無更好選擇
我覺得沒有
水貨C2+水貨Q990B係性價比最強選擇,家庭影院
我覺得係AVlife
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞