買電視機 / 換電視機 集中討論區 (103)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
點解買咁細部嘅?你當mon?
55x90k都係14.4k咋
唔係呀,屋企細最多擺到43
sony?
想問呢2部有咩分別,見差唔多價錢?
今日終於聽巴打講,的起心肝去盛….澤入咗部65Q60A,希望準時到多謝step巴解答
我屋企又係最大43
係廿年歷史既組合櫃,專放大牛龜
巴打,想問吓如果budget 14000左右,諗住放房睇netflix /煲劇多,size 50至55都可以

Samsung qn90b
LG C2
Panasonic LZ1000H /JZ1000H

呢幾部你會推介邊部?
咩尺寸?
Sony XR-55X90K 行貨
$138XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度870nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
12. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC
55B2未上市,或者可以講價錢唔靚

印象中B2光度高少少
如果非50吋,應該正常啦,IPS就係咁
15K買到55X90K了
10000% 43X85K
底座唔同,其他一樣
恭喜巴打
我推薦LG 55C2

如果唔介意冇Airplay Chromecast Homekit, 少app, 可以考慮Pan記

至於QN90B可以不理會
如果非50吋,應該正常啦,IPS就係咁
65吋
我都諗緊正常定唔正常
係咪再換都應該一樣?
65X80J用IPS面板,黑位漏光嚴重

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x80k

我見佢影出嚟係隻角一笪有邊界咁,所以諗住可以叫師傅睇下有冇事
如果係呢三隻就一定係SONY
A90J 仲有水尾,即狗衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞