重睇breaking bad 個結局簡直稱得上係完美

529 回覆
862 Like 9 Dislike
有無人諗過演jessie嗰個係導演,佢緊係想個角係英雄咁。
其實套野最重要仲有炸雞佬
雖然結局前已經收左皮
但中段炸雞佬對劇情影響真係神級
white 老婆真係好L賤
係哈利波特po過黎say hi
搞到又殺人又溶屍又盛,好地地一個計劃變晒形最後仲拎得少少錢,冒住咁大風險搞啲咁既野,俾我都發老脾
係咩,唔係好記得,但好似係拍烏蠅個集最後,無啦啦同Jessie講sorry
到最後ww幾乎消滅左成個區既毒品犯罪集團,得返jesse生還
但同時都死好多無辜既人
唯一爛尾就係個肥佬保安定咩 係個安全屋到最後都冇人記得佢
年紀愈大愈明白white個隻唏噓
講佢自己淨返果桶?
拎左去恐嚇佢舊拍檔用資助形式
比返自己仔女讀書用

至於比人搶走果幾桶就唔使諗了
邊個
代入佢就有啲難,不過導演拍得超好,非常感受到佢塑造既人設同人物內心。
ww係全劇最聰明既人,一個天才化學家竟然一事無成匿係間中學教書同炒散洗車,有個弱智仔仲要自己生癌,但我覺得佢一開始真係諗住搞一筆錢俾屋企就算。但係第一單野發生太多插曲,最後仲要得少少錢落袋,根本唔夠個仔用,焗住繼續做。
越做越發現自己係somebody,加上各方面既壓力同刺激搞到走火入魔,所有野都要控制住,無人夠佢聰明無人夠佢玩,但佢依然愛佢既family包括Hank。最後佢輸左俾自己,佢留低左佢個助理小迷弟送俾佢本書,入面有讚美ww既詩,呢樣野係Heisenberg唯一存在過既證據,係ww偉大事業同自大自負既證明。

btw劇入面好似有樣野無解迷,就係點解ww當年會離開公司。有暗示過女partner同ww好似係拍過拖。而ww講過係佢兩個partner逼走佢,但兩個partner既講法係發生左一啲事ww自己選擇退出。
但實際上係點無講。
有講過,Walter同Gretchen係一齊過
但係之後因為Gretchen好有錢令Walter自卑
最後決定分手,分手之後賣埋股份
原來係咁,估唔到ww都會自卑,成套劇佢都係自大自負,唔通天才都係咁樣
佢係執念太大,太貪心,唔識見好就收,太執着,最後聰明反被聰明誤,每況愈下,最尾乜都冇晒

回望由一開始第一季tuco, gus fring,後期幫佢做嘢果班黑社會…呢班人全部同WW有合作關係,最後都係俾佢嘅慾望、執念,野心整死

連帶WW家庭(hank)、夥伴(jessie, mike)全部被佢連累
更唔需要講佢老婆同仔女

可能會覺得WW好聰明,但係我角度我覺得佢困喺自己嘅思想世界入面,追逐自以為重要嘅嘢;
冇真正感受過佢身邊屋企人真正需要啲乜,然後每次用家庭嘅名義做藉口,口口聲聲話係為屋企人着想賺錢;
其實係傷害緊佢屋企人對佢嘅愛(佢個仔、佢老婆)

佢屋企人都唔係好物質嗰類型,所以呢度係大家生活價值觀開始出現分歧(由WW有cancer開始),為佢哋日後嘅衝突埋下伏線

所以全部人都係圍繞喺佢無限嘅慾望外圍氹氹轉,到WW每次去到啲位fuck it唔肯回頭是岸反而選擇墮落時,拖埋身邊所有人一齊攬炒

Mike有啲嘢講得好好,「just because you shot jessie james, doesn’t make you jessie james」
仲有句對白係mike同WW講「you are a time bomb」,因為佢知WW慾望同野心好大,遲早會累死人

如果話WW好聰明,咁mike係好有智慧
偷嘢好叻個肥佬
成套野完得好完美
當年睇完5x15
係到諗得返一集點樣埋尾
估唔到佢5x01枝機關槍係咁嘅用途
推薦埋better call Saul啦
今個月都完啦
你講得好好 我開頭好鍾意white 但後來越睇越憎佢
但Jessie就相反 我由憎到鍾意

題外話 white同佢妹夫係車房攤牌個幕都好經典
saul條靚?完全唔記得
一出炸雞佬就對劇情勁緊張
同埋 Saul 呢2個都令到套戲好睇好多
我記得有講 好似話係ww 讓愛
佢係我由第一季憎到最尾既角色
仲要風趣幽默

個肥佬叫huell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞