重睇breaking bad 個結局簡直稱得上係完美

529 回覆
862 Like 9 Dislike
chuck本身都要靠jimmy去攞自信
去到中期炒大鑊 都應該出於佢對jimmy既妒忌
用一個冠冕堂皇既理由去隱藏自私既目的
套野不斷叫人思考
究竟一個違反道德既律師去用下三流手段打贏官司有冇問題
個命題其實同一個化學老師去製毒一樣
一個專業去到極致 單純違反道德就係咪等於有錯
呢個都好值得觀眾思考
saul既出現都係因為jimmy發唔到圍
heisenberg既出現都係因為walter發唔到圍
時勢造英雄
環境驅使人改變
lm
我覺得Chuck封信其實係Howard代寫 因為Kim之前代Jimmy 拎封信果陣屌到Howard仆街,但係聽到Jimmy讀封信出嚟果陣喊到收唔到聲,所以Kim應該估到係Howard好意代筆。同埋Chuck 憎到Jimmy 死好難相信佢會寫封咁既信。
其實howard係一個好人
成日要幫仆街chuck做醜人
其實光頭佬嗰陣仲未有咁衰,佢本身都由得jesse,比佢走人算。但佢喺酒吧聽到條女個老豆講,永遠唔好放棄你嘅屋企人,佢先返去搵jesse,當為佢好。

至於唔救佢條女,當時光頭佬見到條女又導返佢吸毒,又教佢威脅自己,覺得條女係壞人都正常 當然我唔認同佢做法。
無論結局同聲譽
howard慘過chuck好多
真 其實佢真係兩兄弟磨心
其實明明係佢自己投靠左guts,主角係無辦法下先要出此下策保住自己同全家條命,令Jesse投靠翻自己。而且份量都落得啱,根本唔值得咁憎ww

而且再長遠咁睇,根本成單嘢都係佢搞出嚟,一開始唔係佢衰衝動要殺咗嗰兩個殺細路既人,ww仲可以悠遊自在咁喺實驗室做毒品所有嘢都係因佢而起
認真建議巴打最好重睇
前文後理錯撚哂
LM
呢套劇我覺得而家已經好難叫人提起興趣再認真去追
睇到明d 人做咩既動機已經係第3~4季

頭兩季節奏真係慢
而家呢個世代好難叫人有耐性追起

我推仲人
人人都睇唔到3集就放棄
呢套真係要自己感受
但係臨尾個集殺班惡棍有小小兒戲
exactly 唔好講2季,好多fd 頂唔到第一季已經棄左. 前面節奏太慢,似講family多過講drug. 當然中後段好好睇 但係前面真係麻麻. (預左俾人負評 breaking bad係連登唔反得 但係真實感受)
咁係因為當年美劇節奏未被netfilx影響
較到而家12集濃縮做一季都覺得耐
只能夠講係時代令到bb無新一代識欣賞
想當年prisonbreak walking dead都係咁樣捱返來
不過呢啲神劇你地睇唔睇 捱唔捱都無關痛癢了
人地都上晒神枱 你放棄寶藏係無人會怪你地
Prison Break我覺得頭幾集已經好吸引 好期待佢點逃獄 好快投入到
Walking Dead 第一季由Rick騎馬遇到喪屍群跟住喱入坦克到Glenn救佢 呢道開始好睇. 都算節奏快. 相對地, Breaking bad就慢熱d. 個人覺得去到twins出場同炸雞叔出場先開始黎料. 呢度好似要去到S2尾先開始 ?
Prison break咪就係得節奏快 刺激
但人物性格都係得好表面
第二季開始節奏慢返 劇情差咗咪變爛

Bb又好 bcs又好
睇嘅未必淨係劇情 反而人物性格轉變 鏡頭分鏡依啲我覺得好睇過劇情
令到角色性格每做一個決定都好睇
就連幾個配角都刻畫得好好
認同 但捱prisonbreak同walking dead中間啲變化
其實咪同bb bcs既鋪線一樣
prisonbreak無可否認係膚淺兼格硬開落去
walking dead個人變化都做到
但因為太多重心兼要趕進度
變左要分配就寫得唔多
係bb bcs個人物變化描寫細緻好多
個個演員既演技超晒班 同埋個重心擺得明確
同意睇鏡頭運用係好好睇 唔識睇都睇得出佢有啲心思
有啲刻意 而唔會浪費
Mr White 真係好撚癲
比$5 million US 都唔想金盤洗手
鬼佬黎生
有冇人由頭到尾都理解到Skyler
頭2季
佢一個大緊肚嘅女人
突然知道老公有cancer
一定已經好徬徨
而個老公又成日神神秘秘
最後發現老公講嘅大話多到數唔曬
接受唔到好正常啫

後面幾個season更加理解
ww做嘅一切所謂係為family
但佢實實在在做緊犯法野
更加重要係佢完全拖曬屋企人落水
Skyler先係真正care family嘅人
佢已經好tough好理性
盡佢能力保護屋企人
個個笑Walter White Jr.淨係識食早餐
明明佢都對老豆好Supportive
1. 整網站幫老豆raise funds抗癌
2. 阿媽趕老豆出屋企, 佢嬲到叫Skyler做bitch嗰下勁爽
3. 老豆俾人打到豬頭咁, 佢關心到去老豆公寓果度照顧+訓咗晚
4. 老豆話cancer復發, 佢又擔心到訓唔著, 去咗游泳池撞到老豆
但係skyler 都犯左唔少錯…
同tedd affair
之後仲要用唔見得光既錢去幫tedd 填數 大前提係無問過WW
咁你純用第三者角度就緊係啦
walter jr係好人
但代入返佢老豆心態
本身天才橫溢點知因為你個廢柴仔先走去教書
仲要臨老乜柒都無 無光輝過就生癌
我賣白粉既原意都係想自己走咗之後你個廢柴有筆錢
等skyler同你個廢柴無咁辛苦
現實同你講 唔係一味好人就會有好報
walter忠直一生有個生癌下場
walter jr唔靠老豆 佢什麼都不是
做好人本身都要有能量維持到佢繼續做落去
Jr正一打把仔. 老豆送架靚車俾佢, 但係去到最後連老豆都唔認
係嘅
不過真係唔值咁多hate
仲未計佢冇喺WalterJr面前講過ww一句壞話
被自己個仔誤會 鬧 都默默承受
Walter Jr breakfast count
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞