重睇breaking bad 個結局簡直稱得上係完美

529 回覆
862 Like 9 Dislike
第一二季真係悶咩
我覺得第一季幾搞笑
兩個外行人雞手鴨腳咁殺人製毒
第二季都好好睇
一開始Tuco 已經好緊張
跟住Saul出場 Jane死 空難
全部都好正
反而第三季頭幾集就真係平淡啲
好似係Skyler affair 嗰一兩集
不過其實都好睇
呢個位開始睇到多啲WW dark side
岩岩開始製毒炸左毒販個office 係第一定第二季?
第一季尾
bcs 其實超越左bb
N賓、N賓 我愛你啊
agger
Yeah mr.white yeah science

Jesse俾呢條陷家隡由頭撚到落尾
搞DD 賺得嗰4千萬港紙咁少
不如死咗佢算啦
自卑到自負
係喇你最有taste
咁都要用性別嚟打飛機
咁鍾意男性有無諗過中途轉gay
睇完BCS個人都係比較深刻同鍾意BB多啲

誠然BCS係好多方面有進步 鏡頭、構圖、敘事,配角都好出色(本身我睇BB已經好鍾意Mike Gus Saul,BCS新角Kim Lalo Nacho好出色)同埋整體細膩好多

但以主角黎講,Bryan Cranston真係好撚好戲,佢嘅表情、情緒、聲線(佢把聲真係好撚好聽)做戲嘅火候真係爐火純青!唔怪得連Anthony Hopkins都寫信讚佢好戲

喺BCS客串都好撚好戲,勁開心見到佢,完全100%重現返BB初期同後期唔同階段唔同心路歷程嘅Mr White,唔係睇佢肚腩大左同其他人明顯老左,真係可以話完全無分別

BB帶畀我個種震撼真係有今生無來世(其實由第一季已經覺得好正 一啲都唔悶 白sir嘅成魔之路真係好正 同埋同Jesse真係好有chemistry)

做毒梟時高潮一浪接一浪 但啲文戲又出色
結尾個首baby blue同畫面靚到
鍾意BB嘅好大因素一定包括Bryan Cranston演技
沙漠到同Todd uncles講數到望住Hank死個下 同埋最後同Skyler個幾幕都正到暈
Link
同問
唔覺 BCS戲劇張力冇BB咁大
一樣覺得由頭好睇到尾
開頭幾搞笑 重諗住佢哋會誤打誤撞落去 完全冇諗過之後啲人物會變成咁
但好多人話開頭好悶好悶未到第二季就棄
我諗啲人話悶係因為expect佢哋第一季就係製毒高手? 點知佢哋咁樣
其實我睇之前完全估唔到 都以為成套劇由頭到尾都係勁認真嘅嗰種劇
所以第一季咁多笑位好surprise
第二季一開始都好笑
之後就開始好認真
特別Jane死之後 Jesse
https://youtu.be/GHRxDK5Rudg
原來係再之後臨尾去睇個女個幕
Thx 巴打
娶到ww老婆真係喊三聲
控制慾太強
我諗係做人蛇嘅習俗,唔係嘅話嗰2兄弟應該上唔到架人口販賣貨車殺hank
當佢係自己完美life story不可或缺既一部分
唔太同意雪山個位
用返Walter White既角度完成唔會覺得最後雪山出返黎報仇係自掘墳墓,佢應該會好滿意佢為自己設計既結局
如果最後揀喺雪山安享晚年既話,咁嗰個就唔係Walter White啦

當然我地用返一般人既角度既話,就會覺得佢太執着於自我
但係呢個正正就係佢迷人既地方
完美唔敢講

算好好

起碼無爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞