重睇breaking bad 個結局簡直稱得上係完美

529 回覆
862 Like 9 Dislike
全劇最靚女
liddy最正
saul goodman認證

明明白蛇做嘅每樣野都係好仆街 ego大到
但係唔知點解佢講I’m alive時我竟然會明白佢
明明佢係奸人 一有危機時又希望佢可以大過檻過
尤其是係對冧炸雞佬
呢部戲真係痴咗線
正常人不斷衝破道德界線真係忠都變奸
聽講劇組去到後期每個人都好憎white, 仲特登寫到white有咁仆街得咁仆街

但偏偏有班觀眾就好受落好鐘意white
去到s5,暫時整體寫得仲好過breaking bad
無左breaking bad d悶場,易入口好多
試緊 重睇緊bcs 睇完就重睇bb
我係 一路睇唔明bcs 開頭啲黑白scene 係咩事
但覺得bcs 好睇啲
屌你老味劇透唔提
Bcs 有bb咁好睇咩?睇到s4 都未感受到個張力同想講咩 可唔可以分享下
我覺得佢係典型美國女人
主線就一句講哂就係Chuck 個句"Jimmy With A Law Degree Is Like A Chimp With A Machine Gun." 同埋Jimmy & Kim 呢個比悲傷更悲傷既愛情故事。

張力就S4應該開始嚟料架喇喎。
我s1 睇左一年
大撚把ON9仔唔識睇啦
成日臭西臭西咁叫
劇透撚
你都 on9,結咗局就來 10 年話人劇透
炸雞佬個幕雖然唔make sense
但好撚型
I’m the one who knock

睇完呢個post想重睇bb

一直未睇bcs 其實值唔值睇
其實開頭真係為左屋企人既
一路keep住計數計到個女讀完書
之後成左魔先為生存意義
我睇到Season 3咋
咁快講晒個結局出黎架
佢「賣毒>錢」嗰個心理問題都幾複雜,
因為牽涉佢後生成立grey matter時,因為冇長遠計劃而為短線利益要快錢成家立室,為區區幾千蚊放咗grey matter股份開始

都係一樣,源於「執着」:
- Walter妒忌另外嗰兩個創辦人往後幾十年身家暴漲,自己捱窮
- walter同時又死要面唔肯接受創辦人夫婦嘅好意,故步自封

全部都係佢個腦入面嘅思想風暴 - 又唔憤氣、唔甘心;
但又死要、面凡事只可靠自己;

所以最咪將自己逼入死角
原本佢可以喺雪山安享晚年,喺間bar見到兩個創辦人夫婦上電視,跟住無明又火起,最終自掘墳墓

都係果句,固執同執着

佢係聰明嘅,識得諗方法
但佢冇智慧,唔識得放下
佢賣毒係因為佢鍾意化學,
初心冇問題;

錯係錯在於方法,要透過行歪路去滿足自己

根本好地地,行正路搵返grey matter就唔會有問題

係佢執着面子、故步自封,從此誤入歧途
呢個先係迷人嘅地方。 佢唔單單係ww 佢係 Heisenberg. Heisenberg never wrong , never die , always wins.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞