重睇breaking bad 個結局簡直稱得上係完美

529 回覆
862 Like 9 Dislike
BB真係睇完太耐,早幾年有追過Bcs,睇左一季咁上下就無睇,而家想睇返,但BB啲劇情除咗條大路主線之外都忘得7788,諗緊睇唔睇Bcs好,唔想重睇BB
我無搵jimmy 都唔好睇
好悶jimmy 同佢呀哥 同Howard
睇你點睇 你一集卡好耐/ 會悶 同可能做緊其他野咁睇
S 4 都悶 咁你可以棄

搵埋咁多,想洗錢都咁撚麻煩
係 有集講收埋啲錢真係煩到閪 想做壞事發達首先你真係要唔介意親朋好友都知你係撈偏 唔係成個人生都為左大話冚大
話咁生活
一心捉大野,仲要俾人呃左咁耐
追晒po,有兩幕個人好中意但仲未有人講

第一幕係關於拍攝,淨係搵到呢條片,最後有一幕Skyler打俾Mary呃佢,電話完左之後個鏡頭,當年神級鏡頭,自己睇。
https://youtu.be/oQGv1Tu4ML0

第二幕係炸雞佬係工場著雨褸殺佢條靚。
因為個陣時ww好撚串定唔知唔合作搞唔掂Jessie,炸雞佬條靚就錄晒ww製毒過程,紀錄晒步驟,仲自己試整左一次之後同Gus講。跟住Gus好嚴肅,黑撚晒面唔講野,著晒雨褸同拎界刀,ww就係咁係到解釋,驚到西咁,跟住Gus一野隊冧佢條靚。
呢幕真係好撚正,俾足面ww,佢真係好想好好咁同ww合作。同時證明Gus係聰明人,佢條靚咁做係無撚用,之所以需要ww除咗因為佢識製毒,佢仲要管理實驗室、保養設備、處理製毒意外、原材料保存、材料短缺時替代方案、唔同季節既物料變化。
所以死既係佢條靚唔係ww
better call saul 好似冇個種張力, 我係見到howard死,好震撼,好似黎料, 但之後又平淡返
你捱過Chuck,真係好睇
信我
當仔
Season 2 WW同Jane係酒吧相遇
各自講自己仔女時
WW係諗緊Jessie
唔係因為佢條𡃁比人點咗相咩
我睇到live 啦
咁多個season 係到呢家呢個先會想睇
之前係出左新都唔想睇住
好撚7悶 講真
中意Saul 係因為bb 果陣 佢真係做得好好
好吸引 一出場真係想睇落去
比jimmy 仔我做乜
睇都唔緊要 成5個season 既 jimmy 太長太悶
我寧願佢 1season jimmy
5season Saul mode 咁幫d黑幫 一定仲正
我都好鍾意
除左搵錢嗰度都少少刺激
得閒穿插吓啲回憶
其餘都好淡淡然咁
好有一種歸隱既feel
howard死得好唔抵
係呀
如果喺現實我一定覺得佢罪無可恕 但隨着我越嚟越投入 我竟然欣賞到佢
佢過到佢想過嘅生活 佢做到佢想做嘅人 咁我覺得成件事好值得
倘若我係白蛇 我都不甘於咁樣埋沒才能就咁生癌死 只係我唔確定自己會唔會敢breaking bad呢
breaking bad咁長都重睇到 巴打好有耐心我係得閑上YouTube 重睇經典片段
你想睇saul 嘛 張圖就係講緊當你睇到Saul出場時就想見返Jimmy 係jimmy
我就係唔想睇jimmy
其實佢大佬先係導致佢成個性格有咁嘅轉折
Jimmy一開始由一個MK老千 到俾佢大佬喺監獄撈返出嚟 再入律師樓做文員仔 然後考埋律師牌
其實都係想證明比佢阿哥睇 佢唔係爛泥扶唔上壁
可惜佢阿哥係一個心高氣傲嘅人 永遠都睇唔起Saul
覺得Jimmy用埋啲旁門左道去達到佢嘅地位
佢幫Jimmy一方面係出於親情 另一方面係一種高高在上嘅施捨 但佢偏偏又用埋下三濫手段去阻止Jimmy
Saul出啲蠱惑招數係為咗幫人
同埋希望獲得佢阿哥嘅尊重
Chuck睇唔起呢種手段 但偏偏又鍾意使橫手
呢種人性上嘅對立同埋矛盾 先係BCS/BB 最好睇嘅位
一個咁心高氣傲同自大嘅人 最後發現自己有心理病
終於頂唔順自殺
Jimmy幫Lalo nacho呢啲黑幫係好好睇好刺激
但係佢同佢阿哥嗰個部份係豐富左成個人物感情同埋成長
話說成日都播隻粉紅色公仔同隻眼係想表達d乜野
隻熊係空難跌落去ww個泳池
想講既係ww做完一連串事之後既連鎖效應
諗深一層,其實Chuck 唔係真係一個大仆街。

其實Jimmy 唔係考個law degree, 普通讀個 admin degree 既話,分分鐘Chuck 會更愛錫佢,覺得佢浪子回頭。

偏偏Jimmy 要讀個野雞law, 進入Chuck 既domain 。而Law 係Chuck 既信仰,神聖不可侵犯。slippin jim 擁有左張 cert 就好似有大殺傷力武器咁遺害人間,所以 Chuck 先全力阻礙Jimmy 。

往後Saul Goodman 既出現亦證明Chuck 其實係啱。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞