有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
你係香港做MNC對住外藉人士一樣有咁既問題

英文都係講多d無計,不過大把外藉人士英文唔係第一語言,明白到就得,唔係靠把口搵食既都應該好包容

主動take lead呢d 根本係基本野,打份工心態人叫你先做唔叫唔做本身就係缺點/新人常犯錯誤,你係香港要上位一樣要改
為左逃避,走黎做二等公民,又唔做好充足準備,怪邊個
Cultural shock呢啲好難準備既
開車/搭車一定要聽英文電台
聽有人講嘢果啲, 唔係齊播歌果啲
(持續左兩三年 ielts listening from 6.5 to 9)

多睇新閒 方便搭嗲

港式英文多數無尾音或有啲音skid左 有時留意下
反而大6人果啲難聽到死 每個音都發出來嘅英文 佢地反而明

以前返工 要追物流送貨果啲 真係講得多就會慣 就會順
之後連心中諗嘅嘢都會用英文諗左先
同埋因為係客 佢地CS聽唔明都會乜乜乜 不過有時啲印度人聽電話真係雞同鴨講
仲記得一開始打 等人聽電話時 果種好似考試前 心跳的感覺
仲要就係想講嘅嘢喺腦入邊預練一次先
印度人個啲佢哋都聽得明
你就知自己都唔係咁差
敝公司勁細講緊全公司得15個人。連會計都外判,老細仲要信奉反hr主義所以公司無hr head,人事呀招聘呀員工福利老闆直接自己訓身搞。

其實都講彩數,公司顧問而個市盤生意成功嘅。咁同埋做顧問盤數好易睇,講緊我bill個客一日嘅收費都夠上個course 三次可以話呢個決定都係在商言商啦,winwin咁,佢都係想我出多d鐘姐

marketing要加油呀,唔好意思比唔到太多意見你識見有限。祝你工作順利
如果係英國
100%佢老細潤緊佢
佢真係要認真搞搞d英文
要自己醒水喇
同樣大公司 但做ops好hea下
其實返工就只係social
Wfh反而係做野
但呢面睇落似social先會升
做野無咩升的機會 但人工幾好

主要係要跟風
佢地成日請人係fit in the team
一黎係做到野
但主要係融入到佢地一齊玩
佢地hea就跟hea 做野時跟做
有咩discussion都要voice out講下
有pt加分無pt都講下野
話邊個個idea唔錯咁 但有部分要小心之類
提出黎講下無死的

英文 慢慢黎 半年後就開始好
同cyberpunk一樣 初頭條ram好細
升lvl條ram就加長
咁直接express就易同快好多
同埋 平時無野做
可以腦內練下如果上次discussion
有野想講無講 用英文應該點講咁
腦內練得多 條Ram升得多
做唔享受social既內向撚真係人生輸左80%
用uncle roger style講英文就正啦

講真,我係外國講親英文十個有9.5個都問我係咪新加坡佬
聽電話仲緊張過見真人
藍領唔使對人算啦
都唔一定
以前係香港開會有試過同場有英國contractor,有個印度人
佢兩個都好難互相理解
建議平時自己一個人,心入面自己同自己講野
要用英文講,發現到唔識點表達就去查
呢個係其中一個方法去提升詞彙唔夠,詞不達意問題
無錯啊 屌, 成日"仍"住電話響
我果陣都要聽電話 久唔欠 比客串過話要搵local 聽唔明我up乜
係 同zoom call一樣
因為感覺唔到 睇唔清對方
支體 同 面部expression
係差好遠
一黎佢都睇唔清你 唔知要就下你
二黎你又睇唔清佢 怕叫佢就下你
Face to face其實係易好多
點解唔可以係讚緊佢
即係本身歐美極少毒撚喎,我諗應該係得返自閉先會變毒品,正常人就算內向啲都唔會社交恐懼

文化同教育問題啦,歐美小朋友就習慣表達自己,亞洲小朋友講多句都俾人話答錯扣分
因為係英國
zoom有冇得live caption? MS Teams有,有時啲同事講得太LUR,佢真係幫translate 到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞