有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
是咁的,嚟咗英國幾個月,先後做過幾份藍領工,最近終於搵到份office工
但係就遇到D問題

首先係唔習慣歐美公司工作文化
因為我一直都喺亞洲公司做,對開都係亞洲人,習慣咗亞洲嗰種機械人做嘢方法,人哋同你講一向係點做就點做,好少提出咩新提議,總之按舊有方式做完就算

但係E邊好唔同,勁多meeting、discussion同social,會expect你提出自己意見、take the lead、make contribution etc.
唔會俾你bang埋一邊自己做嘢,一定要你share同參與討論,又要提出新提議去improve件事
E樣野令我好唔習慣,尤其我係毒撚type

另一樣就係語言問題
我英文一向麻麻,典型香港人,讀寫OK但聽說垃圾
講野好窒,成日被人sorry同pardon,又會搞到dead air
而同事就係全英文native,lunch time small talk嗰陣我成日唔明佢哋噏緊乜,又唔識應
一對一都仲叫講到少少嘢,但係一班人嘅話完全插唔到嘴,都唔係好識點插嘴,掌握唔到個節奏
淨係好似隱形人咁喺一邊陪笑咁樣
而同我同期入嚟個新人(英國local)就融入好多

有少少感受到危機,因為我只係contractor,怕咁樣落去會唔續我or提早完約

有冇過來人可以講下你哋點克服ED問題
冇方法 都會靠練
冇特別去做,因為喺香港都係毒男一名
冇話克唔克服
需要時間浸
唔好驚柒
多啲試下講
佢地唔會笑你講得差
講講下就越黎越好
反而你ban 埋一邊人地就唔知你諗乜

睇多d 英文劇/戲都有幫助listening
媾返條鬼妹就更加進步神速
去搵返亞洲老細求佢瘋狂刻薄你
其實樓主好勁
利申 個D講完唔做既吹水野我都好憎
語言不嬲都係要多講多聽先得
厚住面皮講多啲喇
你都加入9up
自問英文唔好但都做過外資公司
講多啲就唔怕 後尾我都放棄左啲grammar
直接講港式英語 佢地仲聽得好過癮咁
投其所好囉
人地鍾意咩咪學下個樣野囉
鍾意打POKER就跟佢地學打
玩得多好快就融合架啦
1.我唔會特登OT,不過暫時睇落公司D人都好勤力同上進,可能因為E間係大公司
同我之前打過嘅藍領工好唔同,之前D人好hea
2.仲未講慣英文,個腦成日打kick,句句子成日講唔到最後
3.暫時未見有放工後happy hour,但lunch有join,係陪笑咁解
想集思廣益睇下大家有冇咩好方法/竅門
其實我有D好奇歐美嘅毒撚會點做
喺個普遍咁講求self expression嘅環境下生活
唔知你有冇試過,一時可以講英文講得好順,但一時又好kick咁
原本以為自己講得順咗好多,但第二日開始又打回原形口窒窒,好神奇
其實lunch有預你,條team應該都唔差
你英文差就人地都知
盡量prepare下,講嘢唔得嘛靠doc補救
開會前prepare下自己想講咩,有d 圖幫下自己解釋會好好多
最起碼個態度出來係想融入
吹水果d無計,唯有靠自己慢慢增進d英文
我喺英國打過印度佬嘅工,真心刻薄
唔勁,只係因為我之前香港做開嘅嘢同而家份工有相似地方先會請我
「講完唔做既吹水野」你係指開會嗰D?
以為自己開post成日都做陪笑撚
講英文就唔好諗grammar
I is on the road 都冇問題
人地照明,好過浪費曬d ram 去諗grammar
我地講中文既grammar 都唔會好似寫咁岩曬
係香港d英文老師做文法塔利班啫
去陪笑冇問題,最緊要試下聽下理解下估下人講咩
聽聽下就愈明愈多,你唔會有一日突然明曬人講咩
而且每個人有慣用字,聽多幾次就聽得到
你有時可以加一兩句附和下,飲左酒放鬆左仲易講到
好想好似Singlish咁,加D「啦」、「啊」喺句尾
份工主要係WFH,可能一星期先見一次咁
佢哋普遍都幾忙咁,頂多喺位/lunch吹吓水,好似唔會點玩
無問題

你做野正常 唔好閪口水閪面就ok

成日俾人問做乜唔笑 閪面

正常香港人都唔會笑住返工啦
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞