有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
其實真係唔需要擔心英文口音問題
香港口音係逐隻字鄧出嚟,非常清楚
易聽過印度口音咁多

你要表現到你係expert,個樣好自信咁9up,啲同事就會信你的意見,用氣勢屈落去
我明啊,窮真係限制好多嘢
窮到想打機都買唔起game,毒唔到
試過面試係用pre-recorded video形式,可以睇番條片
聽到自己真係逐粒音鄧出嚟,好難聽(唔好聽嗰種難聽
真,一對一我傾到
但係一班人我插唔到入去,變咗佈景板
除非夾硬interrupt,但又好odd
呢啲嘢真係無得夾硬嚟
如果有團體活動嘅話就參加吓啦
當係同班friend培養吓感情
喺香港做緊mnc一樣有呢啲問題
鬼佬見到你實問how's your weekend
唔通答佢上下連登打下丁咩
講行山,講攀石試左條新line
屋企試左煮咩新食譜,甚至講屋企寵物都得
大把日常9up野
有呢啲興趣嘅人就唔使做毒撚
職業演員
呢啲全部一個人都做到啦
Lm
做到唔等於有興趣
對毒撚嚟講,如何唔改變自己私人生活方式/興趣,而又唔影響工作先係重點
公事還公事,唔好掂埋私事就最理想
我見工已經比hr問平時有咩做
dup低頭做,做熟左自己手頭上既工作應付到再慢慢聽慢慢同人傾,半年一定有進步
淨係好似隱形人咁喺一邊陪笑咁樣

試過好老監
Exact7ly,我好注重私人空間,本身都已經唔特別中意傾自己
唔係話香港就完全冇應酬,點都會傾吓,但一定冇英國E邊咁多small talk
而家好似被逼分享私事咁
又唔想因為咁逼自己去做冇興趣嘅事
吹下天氣、交通、同食咩餐廳、去左邊玩咪得
唔洗講太多自己野
我都想知,平平都都唔太介意,最好可以EVENING/星期六日去到
我係提議老細開埋live transcript,每個meeting 都自動gen meeting notes
佢考慮緊
琴日我試左 唔洗request approval 真係幾好
不過我開左其他人會唔會都自動開埋

我都偏向鐘意隱形
去茶記啲阿姐同我small talk 我都會唔想應...
都可能因為你ielts 5.5 listening 唔強唔知佢地虛偽...
分分鐘係背後笑你你唔知...
其實只要唔影響到工作被人笑下我又無乜所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞