有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
問題係太密,日日都問邊有咁多嘢講
又唔可以日日都"nice"咗佢
你聽香港流行歌都可以同佢地分享架
或者你主動問先
主動就贏
話無idea去邊玩啊weekend 有冇啲咩好介紹咁
每日都講下天氣好唔好,塞唔塞車,晏晝食乜收工做乜都夠你講半日啦,再唔係講下香港d 野囉

除非你份工得閒到要不停吹水
如果唔係吹兩句做下野好快又過一日
好,等我搶閘主動問先
唔洗咁認真
求其吹就得
好似廣東話得閒肉茶咁求其問候幾句
做緊外資班歐洲佬英文都好差
係APAC 大家都係鬥爛
講真香港係APAC 算英文唔差架啦
重緊要你放膽講
答佢nothing much just chilling 咪得
諗咁多做乜
同人傾親netflix 都要拎返電話出黎對照返中英文
佢講完一套,我要check返我先知我睇過

咁冇啦冇岐視
一向都話喺香港人眼中英國痾屎都香啲

其實喺香港點解一定要就鬼佬,講英文先
迫佢融入香港文化叫佢地講廣東話唔好,香港人自己地方

就係有你呢啲崇洋狗成日做wannabe啲鬼佬先會笑9黃種人,覺得我地淨係識奶鬼佬當我地下等人

你咪繼續扮融入囉
睇下人地會唔會真係當你朋友咪癲啦師兄
真,不過唔好以為佢地當你frd
真係好假架
有本書叫culture map
睇下幫唔幫到你
我已經日日nice/great/not too bad 算
當地人會講voice out嗎? 一直以為港式
路遙知馬力
最初到埗嗰陣大家都知你係新人新移民
會有少少特別照顧都唔奇
問吓你對英國新生活有咩感受
但係耐咗就無得成日都湊住你
始終人哋個生活模式係用數以年計嚟建立
所以過咗頭一兩個月就會感受到嗰段蜜月期嘅結束
繼而需要自己去真正落功夫去融入人哋生活
都係,冇可能一直要人就
我覺得移民第二代由細喺E邊長大,就可以做得到融入
但係第一代就點都只係「喺英國住嘅香港人」
其實我都唔知日後仲會唔會留喺英國,睇下之後生活成點
其實有時唔知係咪關自己詞彙事,你唔識個d字,佢點講你故唔會明,例如講食物,我只識最簡單onions/ pork/ beef/ chicken/ mushroom/ celery/ broccoli 等等,但佢地講d字我唔識同埋唔知佢講緊邊一隻
英國人,你唔係本地出世或長大,埋堆係難啲
不過基於職場防止種族歧視既規則,一般黎講有咩大小活動,通常都會問下你join唔join,呢個時候就盡量唔好推啦,收工落pub飲下野,吹下水係幾正,問下啲同事睇開咩電視節目,你又煲下,有空閒睇下新聞睇下英超,望下啲歷史野,吹多兩嘴,英文自自然然進步,大家一定唔會覺得你係果啲搵笨柒傳統亞洲人先
其實係concept 問題,無果個概念就算用中文講都唔知
好似swede, parsnip 我到依家都唔知點用中文翻譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞