有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
千祈唔好以為自己做得叻就有人會睇得起你,如果你想升職,好多時候要自己出聲,跟住證明自己點解公司要升離職,跟住做俾佢睇。外國老闆會對你另眼相看。其實外國有好多時候升職係自己要求嘅
其實去啲獨立cafe都r到水吹,例如: 個staff著衫好睇,問佢邊度買,之後再吹落去
我都被人讚過幾次英文好,唔知係咪客套
自己身為外國人好難判斷點叫英文好,同佢哋標準可能唔同
但至少我覺得我ED成日要人pardon嘅英文點會係好
毒撚格係我最大障礙
黎到已經比香港講多咗野
但都仲未厚面皮到突然搵人講野
好多嘢唔使驚on9就唔講
因為其他人講嘅都一樣on9
而最on9嘅係
原來佢哋有時真係on9到最簡單嘅嘢都冇諗過

俾啲信心bro
我反而係夠膽講,但vocab唔夠。

細個無好好學英文,黎到又毒。成日講唔到都係唔知英文叫咩
1. 學多D英文
2. 聽多D英文
3. 盡量講多D英文(try again and again)
4. 睇多D英文電影,電視,書,報紙
Repeat

There is no short cut
圖書証號碼加呢個app ,會up去Premium account,免費睇到大部份英國報紙(根本無可能睇得哂,太多),仲有香港要訂閱既某報紙
我D vocab量都好少,成日諗唔到個term
開會講講吓嘢又冇得search
我有時甚至會講講下停一停,對住佢哋笑住咁講 gimme a second,係佢哋面前手機Google translate。 然後translate 播隻字出黎,然後我再講翻隻字。
好有勇氣
交到貨就得,本地人都有比較靜同內向,慢慢啦,呢度重視diversity,性格呢樣嘢冇乜所謂,十次有一次搭到嗲就夠,來來去去咪就係講下波,講下板球,最近就講下common wealth game咁囉,後生咪又係講下男女關係,去邊度飲酒食嘢。聽多啲,睇下新聞。搵幾樣興趣先,車呀,足球呀,留意下新聞,慢慢就搭到嘴架啦。我就講明唔識足球,係同佢地吹下F1,吹下最近戈區有咩新聞,依家暑假周圍好多活動,區區都有,講下自己戈區個street party,天南地北,尻吹就得。就算你講毒嘢,其實佢地都有興趣聽架,你組織下好有系統咁講,會有話題。我有時都著住件高達tee開工,咪睇下有冇人有興趣吹囉。打機都有好多fans架,有個同事直情貼咗張FF7貼紙係架車度,遲啲會搵佢吹下。

帶飯就帶啲“港式”嘢,唔使好複雜,你整份咸牛蛋治返去食都可以吹。

放開一啲,冇問題,佢地根本唔介意外表性格,快快樂樂又一日就得架啦。
可以用動作嚟加強表達你所講嘅嘢,
e.g. I go to school by bus.
你可以喺by bus到加個揸巴士個動作,
咁啲人就易明啲啦。

其實你講多咗,
佢哋就會慢慢明白你嘅口音嘅,
所以一定要多啲講嘢。
詞言多聽多講就係 柒就一定有柒既時候

我做外資 最唔慣係small talk 有時太真心
做返藍領
爸打加油

我都做左office工半年啦,都係英文麻麻

不過佢請左我做長工

開頭仲同同事有講有笑 不過而家覺得自己融入唔到

啲笑點好唔同越嚟越摺埋 開始返工等放工

嚟緊仲要考棍波

爸打一齊克服佢 驚hi
我英文都唔係好
最緊要做自己 按自己步伐去學去浸

覆多啲對外既email 唔掂就自己諗掂佢 無必要都唔好問同事 (學多d野)
試下睇下其他同事對客既email做reference
但真係唔掂唔好死頂 問同事 - 好禮貌佢地都好樂意幫人
仲有問下同team同事對客既call可唔可以join來 shadow下都有用

最緊要平時同同事大膽傾計 唔好怕冷埸 有dead air係好正常
另外有唔識既野 埸合許可都可以即刻問

有次同班同事去飲酒講開笑話去旅行最緊要食蠔
跟住其中一個講左個唔知咩Terms 全部人係度笑
我用一個好疑惑既眼神問sorry what's that means?
佢就話It's good for your girl friend. 大家即刻再一齊笑左陣

我喺呢間公司做左一年多啲 有少少覺得西方工作環境文化就係
鼓勵你 令你有自信 去自己探索去行下一步
唔好諗太多 唔好諗返轉頭

Sor for 1999
咪同佢哋吹吓你考車嘅嘢,咁佢哋就會分享吓自己揸車發生嘅事
夠架啦 其實係外國版既「食左飯未」
搵到大公司工咁好
我都返左office工差唔多一年叫做有少少觀察可以分享下

1. 發覺駁唔到落去其實可以轉做askhole模式鳩問,最緊要問open question,等對方可以up多d嘢,又可以節省自己d ram

2. 通常香港人講英文有口音大家都預左但其實死穴係唔夠大聲同個口movement唔大,克服呢兩樣嘢應該對方聽的清楚好多架喇

3. 搵話題都好睇你本身日常生活係點,扮唔黎的,好似我老細好鍾意睇波但我完全唔睇,強行睇都無可能catchup到同佢up,咁咪搵第二d嘢講,咁好彩大家都鍾意睇電視咪成日講電視。其他同事我發覺係會講戲講運動

4. 真係有嘢聽唔明就開口問,其實扮明對方係知,短線影響conversation個vibre之餘,長線係影響觀感的

總結一下我覺得係唔同地方待人接物真誠係都幾緊要,表現出真嘅自己就算好似我咁有時做嘢擺明流流,都會有同事鍾意,希望呢d觀察對你有用啦
其實外國本身就有好多唔同人種唔同口音
真係得連登/香港人咁介意口音同grammar
我返工要對客 開頭乜都唔熟有時會連個客問乜都唔明
返左大半個月 同同事傾得計多 已經自覺係流利左
渣車果陣長開收音機 唔駛特登好留心聽佢地講明
專心渣車就得
聽得多你慢慢就會發現其實會開始聽得明佢地講咩
有時都會識得跟住笑埋一份
1果招我鬼婆上司都係咁教我
一開始有講有笑,但而家反而覺得融入唔到?
點解嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞