有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
個一刻我心理上會淆底扮明,因怕佢地講緊好簡單既野。

仲有就係,人地對話講左一大輪,成日猶豫問問題,問左d好白痴問題/ 問左d唔關事的問題,搞到自己都係放棄去問
我會Google 左先問

仲有另一個問題係,唔個點解只係聽到某一兩種人的口音,我諗係係香港中學時外藉老師個種,其餘個d我都聽唔到。
有冇巴打可以講下果時你地點面試
in多幾次
你可以prepare定q and a 答返出黎唔難
叫你溝鬼妹個d係想要個優越感 唔通咁多香港人黎溝到鬼妹咩 1%都唔知有冇
事實香港就係英文叻既人易上位啲
你唔鍾意既咪quit
我宜家心態改左做每次打黎當練英文唔係interview
個人放鬆左,表現好左
我英文從來都只係合格邊緣
上星期第一次有f2f interview 個agent 話我講得唔錯(雖然唔知佢係咪真心)
但自己已經盡左力

電話我從來都係打黎唔聽住
即刻google 翻邊間公司邊個pos準備下再打翻去
好多agent電話都搵唔到
語言係工具黎 同揸車一樣一定要多啲揸出街先好
師兄諗下方法可唔可以多啲用英文同人溝通仲好喇
其實都正常 佢地講自己邊間公司果種個速度飛咁
根本聽唔清 就算係香港有時都係咁

不過佢唔係檯頭就難搵 係總機電話就唔知邊個搵你..
成日打黎來電會show Spam
voice msg 講得超快,可能我英文差聽十次都唔知佢up乜
上左下堂個阿sir都咁講
但我本身就唔中意出街 唔中意同人吹水(得閒幾句就得
所以都好難搞 而家望練好啲聽力 叫滿足到interview聽得明人地講乜先 最多講唔清但唔會連答都答唔到 之後搵到份工先再望同到同事吹水
有啲唔留voice msg
佢地留果啲msg 我搵個係英國做野廿年既都話唔包100%聽得明 完全唔明佢地趕時間咁留黎為乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞