有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
無乜特別,記住唔好簡猶太人開嘅細公司。大公司d人好好多,你做野快手d,responsive,有機會take lead 但係唔好take太多credit。

呢兩年我好好彩人工升咗30%。
我基本上係WFH,日日用ZOOM開會
面對面都仲好D,video call啲回音同音質搞到更加難聽
其實同初到埗比係有明顯進步
我剛到埗嗰陣連少少嘢都唔敢講,啞咁
希望可以慢慢改善到,最好係喺被人炒之前
最緊要厚住臉皮講,有d感覺好native既句式,聽人講完就死記左佢,搵機會拋書包
慢慢就會愈講愈好
有個一齊入職嘅英國人做對比真係好大壓力
佢lunch就同人有講有笑,我就陪笑
induction嗰陣又唔似我咁會聽唔明
我都有聽過呢度炒人好難 ,但梗係覺得自己連probation 都唔知過唔過到,佢唔想比你過probation 就唔比你過架喇。本身d tasks 唔難 但轉曬用英文聽同講就難好多💩
英文差唔緊要
可以喺其他地方搭救 例如熱情 積極
有野講就要speak up
唔識就話唔識 講嘢客氣啲 唔需要講廢話刷存在感
如果講多錯多不如唔好講 我係講內容 唔係講文法
做好份工先啦 small talk 做熟咗就會多架啦
但你平時同同事small talk點?有冇話題?
我覺得2、3個人已經係極限
再多真係好難搭嗲
衣個真 我衣家日日得閒都聽LBC 最少都練到下listening
做藍領仲好
非專業唔高
就算最低工資工,勤力D番多D工時都高人工過我
其實好似印度佬講英文咁
佢地講野好柒快
好似講左好多字咁
但重點嘅字會放慢
所以一句九成字唔知講緊咩
但剩低一成都理解到想表達咩
啲鬼佬聽我講英文應該都係咁
4. 睇多d英國新聞,增加你同同事對話既topic

去申請張圖書証,council網上圖書館有90%出版既報紙任睇,仲要每日更新
E樣真,果然去外國係學英文最佳方法
不過日日都被英文轟炸都幾疲勞,個腦好攰
其實如果身體狀況OK,做藍領係幾好
幾時有工番
冇工番壓力好大
佢係專登扮港式口音
所以係一樣口音
認同
屌你個閪有幾個teammate同客仲要係Scottish ,南部嘅口音都未聽得哂就直接打大佬
唯有聽多d bbc
冇工返真係搞唔掂
我份office工interview果陣,完全冇問而家喺英國做緊乜
其實真係乜7工都做住先都得, 反正on9工同office工 人工唔差得幾多
咁點解佢當初會請你
Interview英文有冇甩甩咳咳
點都有d potential喺你身上發現到先請你
問下佢地依個星期做左d 咩
又分享下自己依個星期做左d 咩
返左三個月office 工 開始同同事吹到水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞