有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
E邊真係好中意social,可以無啦啦開video call做coffee talk/social call
香港唔會咁
我係食捲煙啊就係
不過我老細話佢已經戒左煙
大家英文係咩level到?
黎生: DLLM 咩!
好多時成句得兩三個keyword
其他係廢話嚟 集中聽 keyword 就得
複雜嘢通常寫低算
我都係靠工作相關既野
間唔中先講下第二啲野
我而家搵緊差唔多最低工資,返工時間唔夠所以要返兩份工,好chur好辛苦,諗緊點攪好
無架,都係搵到工最實際,另一個方法就係落pub識女,但如果係毒撚就唔work,唯有同你鄰區吹下水,同廣告電話/agent果d又吹下,再唔係就做下義工或者參加下council攪既活動,但一定唔夠番工/溝鬼妹日日講咁好

講起毒撚尼個話題,我係香港都係毒撚性格,但黎到外國尼度都無人識我,俾左個機會我所有野由0開始,我當自己穿越左去一個異世界展開第二人生,放膽試下做一個同以前完全唔同既自己
Dse 得3
但識聽識講
鼓勵下其他巴打
講下天氣都可以講一餐
再唔係約下飲飲食食
講下啲野食啊
都係,就算想多鐘數,一份工都未必俾得夠你,需要2份先得
小心太chur搞壞身子
我都有相同問題,全部local 同事。 工作上嘅野都唔係完全聽得明,但叫應付到,亦都知老細同事有時會講慢D或者用D簡單D既字去就我。 吹水方面單對單叫好D,一group chat就死哂火,佢哋會講到好快,真係答唔到咀

仲有一樣野最怕就係接電話,因為工作性質同醫院藥房有關,對方係電話唔知我乜水唔會就你,一輪咀講,D藥名又聽唔明,有時聽完一大輪都唔知up乜9,試過直接同同事講聽唔明要幫手聽。依家搞到有電話響恐懼症,但有時office 得我一個或者最近電話又唔接唔得🙃
醫療行業嘅電話,聽到都怕
巴打做開醫療嘅?
一諗到聽日又要答how was your evening / any plan for the weekend就煩
正常人日日都有節目or值得分享嘅嘢嘅咩
絲 黎左差唔多5年
Social 係工作表現既一部分
唔好諗住呢到無香港工作小圈子
試下日日袋定幾個topic 主動打開話題
收工後去約人飲啤酒
好快就好多朋友
加拿大最鐘意問人How is it going?
答到無野好答
依家主動賣等佢答
黎到加拿大3個月
英文DSE得2
好多野聽唔明
講野甩甩咳咳有口音
呢邊d人唔太介意
你肯講就得
佢最怕你講中文就真

利申做緊sales
除左個客本身嬲爆爆咁行入鋪頭
否則絕大多數都肯慢慢講慢慢聽
如果份人好悶,冇咩hobby,可以點搵話題
定係都係要夾硬搵嘢睇吓
利:對運動冇興趣,唔中意煮嘢又冇錢發掘好嘢食,唔熟歐美音樂/電影/小說
你換返係香港都難識朋友喎
咁唔係咁講既 啱傾都做到朋友
但都要有個頭開咗先 講下天氣weekend做咗啲乜都好
其實呢啲咁緊要 有無叫條友串出黎如果聽唔明
有冇諗過係好事黎,全部人都係native,
又會迫你share 自己意見,變相你多左好多練習機會
好多人去到外國係做華人公司,相比起無咁多接觸英文嘅機會
比我都會揀返你個間去做,捱過左唔洗一年我相信你已經有好大進步
唔食煙嘅意大利佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞