有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
英國係特別中意開會
talk 多過做,做出黎D野係廢廢地(made in UK 😂)
唔快D習慣呢種文化既話,做野做得幾好都無用
啲人有咩反應
開會霸晒D時間,都唔係做實事
問下人地睇Netflix 睇緊咩呢排
天氣好問下人有無去邊個town 玩
如果有plan 去旅行咪問下人目的地個度佢地覺得點囉

文化野就係咁
所謂「浸番黎」就係你要諗下
人地除左訓覺個8個鐘
人地會做咩食咩同埋weekend 去邊度玩
相信佢地都會好樂意分享

比個小tips
就係每日番工諗下自己weekend做左咩
要預定有人問你how r you/ how's your weekend 有d 有趣野同人分享下

因為同香港唔同
就算搭巴士都會feel到
就算司機係唔識 都會點下頭
因為係個人服務緊你
而唔係個公司/死物
唔似hk 真係可以同某d 同事無半句咁
呢到個個都話英文麻麻,
到底interview 係點過關,
我見份份工都話要excellent communication & grammar
份份都要係咁寫,interview只要答問題唔好太hesitate就ok,唔好太著重grammar啱唔啱,interviewer只係想睇你個人正唔正常,識唔識同人溝通,in多幾次就會慣咗冇咁緊張
過多幾年你會習慣
呢個post好 positive
呀問得好,我覺得睇工種。工種如果變化唔大來來去去都個d,咁見工都會問黎問去都個d,順理成章面試面得多就好意練就一身interview english

然後一開工就瀨嘢,老細同同事都聽唔明我up乜,咁我以為炒鳩梗。但係歐洲打工我覺得又有到好就係唔容易抄人,尤其是呢年難請人。結果公司比錢叫我讀個發音改進course就搞掂。

希望大家都順順利利有問題不妨隨便拎出黎大家傾傾,香港人係外地大家要守望相助
Exactly經歷緊一樣嘅嘢
人地同我講嘢我成日唔識接落去
驚講錯嘅就慢慢講人地知你想分享就會耐心聽 唔好驚錯grammar唔講因為冇人會care
最緊要肯講肯聽就會進步
字裏行間加啲slang好似you know/cool咁就會更加似一般本地人溝通嘅方式
亦都可以睇多啲新聞儲下唔同話題
未必要好刻意咁用但有人講開你接到落去就容易融入佢地

暫時諗到呢啲
樓豬搵幾錢
Happy hour 飮多幾杯,wing wing 地英文自然講得到(唔代表講得好)
唔知 local 有無啲英語改進班咁
樓主情況 係唔少冇/未離開嘅人擔心嘅野
過來人,來咗英國就來8年
由junior 做到管理層,可以分享下點克服

第一分工,頭3個月至半年好似啞咗咁,開會同small talk都搭唔到嘴,組織到自己想講咩時大哋已經move on咗to next topic,我讀寫都無問題,但始終未試過全英文環境工作

為咗改善,我用最原始的辦法,細心聽同學同事點講嘢,用咩字,我直情用本簿寫低佢地平時用咩字,唔識就google,又會不恥下問,唔明就問點解。嘗試寫低自己想講咩,開會盡量講出來

有時用錯字,或者發錯音,啲同事會唔明我想表達咩,但佢地好好會help to correct me

寫email都係,香港啲公事email真係好流,好公式化,喺呢到從新學寫,多啲參考你同事或上司點寫,執grammar就用grammarly

Small talk 記住以下法則即可
星期一 - how's your weekend
星期二 - 同上或random topic.
星期三 - random topic
星期四/五 - any plan for the weekend

Random topic:
天氣,上一次/下次幾時放假去邊、睇咗咩戲、食咗咩、如果知道同事家庭簡單背景(有無結婚、單身、仔女,得閒問候下)、sport/football

你有心關心別人,人哋都會對你好,唔記得就寫低佢
無錯
生活所有嘢都要係英文 e.g.
Phone OS language setting
英美人實聽得明 好似你聽大陸新移民講廣東話都實聽得明
我都係過來人,樓上班師兄都講過,聽同講真係要慢慢浸,唔好怕柒,我明白一班人好難插嘴,試下同一兩個同事事混熟d,傾下計,可以增加信心,d鬼見你唔係native speaker 唔會怪你講得唔好,反而對人友善d,人地就會接納你,不過大前提係你手頭上d工作要做好啦。番到屋企,開電視睇本地節目,睇下新聞,亦好有幫助。
英國employer 有duty of care
上司要make sure you're okay (stress, mental health, performance)
你公司咁好大公司?
發覺我做marketing 英文要好好係必須的

我英文咁多年都係合格邊緣
我覺得會覺得佢地唔做實事都係代表未融入到
因為好明顯佢地會比香港人曬多好多時間解決問題 而唔係好似香港咁驚上身驚比老細屌所以去將個問題盡量掉返走就算
睇Channel 4 同itv好過bbc
本哋啲
多啲唔同口音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞