有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
加左呢d令你講野自然左,可能反而易聽得明
諗翻起youtube有條片講日本人點黎香港由零開始學廣東話仲做左7 8年野仲結埋婚
佢方法係24hrs聽廣東話youtube 同埋主動好info center問野同人對答
https://youtu.be/90DnkRLmOLg
13 10有講
所以到頭來睇你決心有幾大
溝個鬼妹每日練習
睇返啲 office啲美劇 睇到唔睇字幕都睇得明
唔明
Same,係咁加香港助語詞入英文到,呢、啦、呀
笑死原來係比人潤緊都唔知 仲好自豪
這就是英國
講都唔難 聽先難
正評嗰班一係就未喺英國生活過
一係就喺嗰邊生活但又未體會到人地個文化
既然你誠心誠意咁問
睇一樓

https://lih.kg/3089850
諗起以前喺英國讀大學
同屋有一個大陸一個英國一個法國
個英國仔有自己一SET廚具放喺廚房
然後第一日同大家介紹自己果時就話呢set廚具係佢準備嘅 好welcome大家拎黎用
咁我同個法國妹一聽就知英國仔畫緊地盤
係條大陸妹on99仲走去用英國仔d野
用完洗完又唔掛返好
英國仔之後單單打打條大陸妹佢都聽唔明
笑撚死
4. 教返班同事講香港話
做緊software engineer 一個禮拜起碼十個meeting, 唔敢出聲
咁樣講嘢唔會好辛苦咩
佢句”好welcome大家拎黎用”其實係仆街講緊反話?
其實可以點搞
試緊用language exchange app, meetup
可惜有棍又唔靚仔大隻無人理
姐係平時香港聽鬼佬講中文咁之嗎

係幾過癮
係呀
同英國佬相處多d就會明
我都唔知可唔可以稱佢地做虛偽
但成個文化就係咁
英國佬之間溝通都係咁
聽得出人地講反話又未習慣咪覺得好難頂
慣咗就會明白
其實我會有啲覺得 人地culture如果係當會比人吹水係norm 反而可以大條道理唔洗太care人會覺得你怪 求撚9其up兩句咁

而喺華人地方 無啦啦撩唔熟既人講嘢係會好怪 先唔係個norm
去到個面做真心膠會屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞