有冇移民過來人分享吓點樣克服歐美公司工作文化差異同語言障礙

478 回覆
799 Like 32 Dislike
我啱啱開始做冇耐,但感覺上D同事都好人
只係咁多人入面得我一個非native,我自己心理上自動build咗barrier(我都知咁樣唔好)
有得prep嘅嘢我唔算太驚,就係怕吹唔到水融唔到入嘅問題
真心唔識點插嘴,好似好odd咁
然後同人傾計嗰陣傾傾下駁唔到落去
一來好快,二來佢地鐘意啲野自己又唔識,三來佢地啲用字係以前少接觸既

真係好難搞
準時放工 聚餐飲酒例牌唔去 無諗過融入
word bank真係要從日常conversation儲返嚟

just chat more you're doing the right thing for yourself
睇多D British television
歐美公司好尊重個人感受/意見
上司同下屬無乜距離
同華人工作文化相比下 上司講乜你就做乜 唔好問咁多 差太遠

真係好嘥RAM,成日都要喺腦入面draft好句嘢先敢出聲,結果draft得嚟人哋都已經講緊其他話題
有樣硬傷係local講嘅嘢,好似地方/牌子嗰啲完全唔識,E樣就算英文程度冇問題都好難搞
個人意見,大部分亞洲人係歐美公司最難克服嘅障礙,並非語言,而係過度驚出錯驚出醜嘅心

雖然歐美公司多會議,但係你細心回想下佢哋講嘅嘢,其實好多都係廢/錯/柒/on9;但係佢哋根本唔介意,因為佢哋想要嘅就係越多意見越好,越容易brainstorm到,呢個就係佢哋嘅進步模式,同亞洲人自己摺埋一邊諗嘢係好唔同

所以開會果陣,唔洗將香港嘅過高標準套係歐美公司到,唔好怕柒,諗到乜就講乜,你講得越多,不論係工作上定係放工後,你都自然會更融入其中。如果短期內做唔到,就盡量係生活上各方面做更多嘗試,上reddit吹水,去超市買餸同收銀吹幾句,買麵包同店員問多幾句有咩推介,你exposure越多,你怕柒嘅心理障礙就會越嚟越低
係外國人問?
話題終結者
你工作性質駛唔駛同人social?
因為我嗰份係多同人溝通,所以concern融入E樣野
新移民唔熟local 牌子好正常
冇得急
咪偷聽下人地講咩牌子
記得個名自己Google 有咩product
平時行下街行下超市
儲儲下就知
你要明白,傾計吹水本質係交換information
你同佢咩都知曬就唔駛吹
至弊我冇咩個人意見想俾
sales同d客溝通已經夠攰
乜人都有 無人care你乜口音 係得連登仔介意
工作文化真心唔同!
以前香港返工,同事/上司會話你知點做、跟住做,執藥單方式咁做,反正要講效率,完成份文件就得。
我係英國返左新工兩個星期,其實同香港份工都是同行,但工作文化就是大大不同,上司會想我明白點解要咁做或者份野的內容點解要咁寫,而唔係想我執藥咁快。
我仲適應緊,因為公司都忙,我本身係想快手做幫手清野,但上司呢種方式我自己會覺得有排都做唔哂啲野清唔走
飲大兩杯 自然英文好
我好同意你嘅講法,歐美同亞洲文化真係好唔同
佢哋好中意討論,交換意見,甚至可以爭論
我哋就中意摺埋,就算諗到都未必講出口,又怕講出嚟被人笑,開會做隱形人就最好
仲要我本身係好怕7嘅人
希望可以變得厚面皮D啦
同事日日吹水開波都問how was your evening/holiday,你會點答?
我日日都過得好平凡冇嘢好講,又會end咗topic
我都好擔心,我最近都有個offer,department得我一個non local,我喺香港摺摺哋,就算用中文present都要心理準備一輪先可以扮唔驚,點樣可以social啲

香港係照單執藥機械人式流水作業
但E度需要你自己諗、理解同有創新
但係我個腦咁多年喺香港已經僵化晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞